Fråga en Biolog

Allt du någonsin undrat om hur naturen fungerar

Duvungar

Ringduva, Columba palumbus. Bilden tagen av Marek Szczepanek.

Jag har bara sett fullvuxna duvor i städer jag bott i och besökt. Aldrig ungar. Aldrig reden med ägg. I städer finns änder med ungar, andra sjöfåglar med ungar. Var lägger stadsduvor sina ägg, var växer ungarna upp, hur länge matas de av sina vårdnadshavare?

Vi har mycket duvor i våra städer. För 100 år sedan var det mest (vilda) ”tamduvor”. Idag är det på många håll mest ringduvor, alltså från början skogslevande fåglar som ”flyttat in” i städerna. Där bygger de både bo, lägger ägg och föder upp ungar. Väldigt mycket dessutom!

Ett ringduvebo ligger oftast en bit ut på en horisontell gren, gärna i ett litet tätare träd/buske, till exempel tujor, tallar, granar mm, men även i glesare löträd. Boet är löjligt enkelt byggt, nästan bokstavligen ”10 pinnar” i kors. De flesta lägger två ägg och de matar sedan ungarna några veckor i boet. Jag kan hålla med om att duvorna är rejält diskreta under häckningen, men var säker på att de reproducerar sig. Man kan finna bo och ungar i städerna nästan året runt, åtminstone från mars till november hos oss i söder. Det är få andra arter som har så många kullar som våra ”stadsringduvor”.

Att man inte ser vare sig bon, ägg eller ungar från duvorna delar de med de flesta fåglar som är ”bostannare”, dvs. där ungarna stannar ett par veckor i boet och där föräldrarna flyger fram och tillbaka till boet med mat. De ungar man vanligast ser i städer är mycket riktigt andungar, men dessa få arter (främst gräsand) är i klar minoritet mot de arter som har ungarna kvar i bona och matar dem där. Dessa ungar ser man i princip inte förrän de är ”fullvuxna” och flyger själva.

-Åke Lindström

november 19, 2018

Inlägget postades i

Djur