Jag har några frågor kring fotosyntesen som jag håler på förklarar för några elever. Dels undrar jag kring formeln för fotosyntes att det är 6 H2o + 6 cO 2 OSV… Hur förklarar jag 6: an, skall jag förklara det som den mängd vatten som behövs för att tillverka en viss mängd glukos och hur mycket glukos är det måttet då på? Undrar även på kemiska formeln på glukos kan man bryta ner och förklara den genom att det är visst många kolatomer och syreatomer mm? Undrar även då biprodukten är syrgas,vad menas egentligen med det? Hur förklarar jag syrgas (02) i förhållande till syre( 0). Tillsist undrar jag hur jag kan förklara skillnaden mellan kolhydrater, glukos, stärkelse och cellulosa, något bra tips. Många frågor, svårt att förklara komlexa samband i naturen.
Att det behövs 6 andelar vatten (H2O) och 6 andelar koldioxid (CO2) är inte så konstigt när men ser på formeln att den bildade sockermolekylen består av precis så många kol, väte och syreatomer. Resten av syreatomerna går ju till att bilda syrgas, det syre som vi alla behöver först kunna andas. Två syreatomer (O) slår sig samman till syrgas och blir O2.
Formeln visar ju proportionerna på molekylnivå och de blir likadana om du översätter det hela till vikter, vilken storhet som helst. Då utnyttjar man bara atomvikterna för respektive ämne och räknar samman; H har atomvikten 1, C har 12 och O har 16. Det blir en bra räkneövning för eleverna.
Som namnet kolhydrat säger så är det kol i förening med hydrat (=vatten). Glukos är den enklaste, stärkelse och cellulosa har många fler ”sockermolekyler” inblandade. Det här kan du enkelt läsa om på nätet om du söker lite.
-Bengt Nihlgård