I en övergiven handelsträdgård i Axmar bruk såg jag ett bestånd av ormbär med vitbrokiga blad. Är det genetiskt betingat eller orsakat av vädret? I Artportalen fanns ett likartat bestånd fotat i Umeå nyligen.
Jag arbetar mycket med mutanter av sädesslaget korn och där har vi flera mutantlinjer som har längsgående vita (eller gula) streck. De har mutationer som påverkar vissa celler i tillväxtzonerna som sitter i basen på dessa enhjärtbladiga växter. (Alla celler kan inte påverkas för då kan de inte utföra fotosyntesen och då dör de.) Ofta hittar man sådana randiga växter av andra arter till försäljning i handelsträdgårdar. Någon enstaka gång har jag också sett vitrandiga blad hos vilda växter.
Ormbär är också en enhjärtbladig växt så samma typ av mutationer och utseende på bladen kan man förmodligen vänta sig där också. Kanske ingen slump att du hittar dem i en övergiven handelsträdgård. Lite skumt är det dock att alla bladen på bilden har det vita i kanterna. Det kanske snarare tyder på en skada. Frost?
– Mats Hansson
Detta ser snarare ut som en stresseffekt, t ex för starkt ljus eller otillräckligt med vatten. (Eftersom det också finns kirskål i bild kan det knappast vara näringsbrist) Variegerade (brokiga) varieteter/genotyper brukar avvika slumpmässigt över hela bladytan.
Märk väl att de vi ser kan avvika från ett annat, normalt, bestånd genom att vara en mer stresskänslig genotyp.
– Allan Rasmusson