Hur tar jag på bästa sätt hand om denna larven och vad är det för en någon? Den är 3 centimeter lång.
Jag bor i södra Skåne, men fann i romansallat och vågade inte släppa ut den vid den senaste köldknäppen. Helst vill jag se till att den överlever!
Av vad jag kan se är detta larven av större bandfly, Noctua pronuba. Det är en vanlig nattfjäril som förekommer i nästan hela landet. Larven är ofta aktiv på höst och vinter. Mest äter den olika slags blomväxter, men den kan också göra skada på jordbruksgrödor som betor, sallad, kål, morötter, och så vidare. Den vuxna fjärilen flyger under hela sommaren och en bit in på hösten.
Det bör inte vara några problem att ta hand om larven, så länge du hittar någonting som den tycker om att äta (kanske blandsallad?). Där är det bara att prova sig fram. Fjärilslarver är glupska, så du ser lätt var den här ätit och inte. Larven förpuppar sig så småningom i marken, så du behöver ha något slags bottensubstrat, till exempel lätt fuktad jord, i din larvburk. Var uppmärksam så att det inte bildas mögel, och håll lite koll på när larven går ner i jorden för att förpuppa sig. Här och här finns lite mer information om större bandfly, bilder på den vuxna fjärilen samt utbredningskartor.
Lycka till – det är väldigt roligt att föda upp fjärilslarver. Ofta går det bra och då är det spännande att se det ”färdiga resultatet”, fjärilen alltså! Vi har förresten skrivit om större bandfly tidigare. Här hittar du inläggen.
– Andreas Nord