Fråga en Biolog

Allt du någonsin undrat om hur naturen fungerar

Vilken insekt i huset

Åkerfrölöparen, Harpalus rufipes, är en av de vanligaste arterna i jordlöparsläktet frölöpare (som alla heter Harpalus-något på vetenskap). Den finns på nära nog alla slags någotsånär öppna och torra marker. Det är en duktig flygare som gärna dras till ljus, varför det är vanligt att hitta åkerfrölöpare inomhus på sommaren och hösten. Något skadedjur är den dock inte! Bilden är tagen av Sven Fredrik Stomberg.

Jag har upptäckt den här skalbagge-liknande figuren i huset och då främst i badrummet på nedervåningen. Jag har letat igenom lite flora och fauna utan att kunna sätta fingret på exakt vad det rör sig om för skalbagge. Vi brukar avlägsna de vi hittar, men det lyckas alltid dyka upp fler efter någon dag. Har ni några tankar om vad det är?

Det här är en skalbagge i den stora skalbaggsfamiljen jordlöpare (Carabidae; vi har omkring 400 olika i Sverige). Skalbaggen på bilden heter åkerfrölöpare (Harpalus rufipes) och det är en av de vanligaste arten i det ganska stora släktet frölöpare. Den är ganska lätt att känna igen på den breda kroppen och de rödaktiga benen. I motljus ser en också att åkerfrölöparen har en vackert gyllengul behåring över hela ovansidan. Det finns egentligen bara en förväxlingsart, sammetsfrölöpare (Harpalus griseus), men den är slankare byggd och dessutom väldigt sällsynt.

Åkerfrölöparen lever på de flesta öppna marker så länge de är någotsånär torra. Den äter särskilt olika slags fröer, så ibland kan den hittas uppkrupen i gamla blomställningar på till exempel vildmorot. Liksom flera andra frölöpare är åkerfrölöparen duktig på att flyga. Den är nattaktiv och dras gärna till ljus, så det är inte ovanligt att hitta den inomhus på sommaren. Det är dock aldrig ett skadedjur.

– Andreas Nord

december 16, 2022

Inlägget postades i

Djur Ekologi