Fråga en Biolog

Allt du någonsin undrat om hur naturen fungerar

Vilken gås bestämmer flytten?

Kanadagäss, Branta canadensis, är en flyttfågel. Bilden tagen av Guido Gerding.
Kanadagäss, Branta canadensis, är en flyttfågel. Bilden tagen av Guido Gerding.

Jag arbetar på en mötesplats för äldre och igår diskuterades hur gässen bestämmersig för att flytta och vem som tar första iniativet till flytten E det ledargåsen ?? Är den hane eller hona ?? Eller ??? Många spännande diskussioner följde ….å mycket olika teorier Försökte googla svaret utan att finna svaret. I hopp om svar till de gamle å mig själv !!

Bland flyttfåglar kan man se två huvudsakliga sätt att ”sätta igång” flyttningen. Hos de flesta småfåglar är flyttningen programmerad i generna. En ung rödhake, till exempel, blir självständig från sina föräldrar vid 25 dagars ålder och har därefter ingen kontakt med dem. Med hjälp av sin inre klocka och kompass äter den sig fet och flyger söderut vidlämplig tid på hösten, helt på egen hand. Den bara ”vet” vad den skall göra.

Hos gässen följer årets ungar sina föräldrar under höstflyttningen. Ungarna har troligen också en inre klocka och kompass ungefär som rödhaken, men framför allt förlitar de sig på sina föräldrar. Det är alltså föräldrarna som bestämmer när det är dags. Föräldrarna förlitar sig i sin tur rimligen på egen erfarenhet och till viss del på sin inre klocka. Och påverkas av andra individer i flocken.

Vad som faktiskt händer precis när en stor flock flyttfåglar (gäss, vadare, finkar, änder, osv.) bestämmer sig för att ge sig av på en flyttningsetapp är mycket dåligt känt, beroende på att det är så otroligt svårt att forska på. Men det är onekligen en av de mest spännande olösta frågorna inom flyttfågelforskningen. Det måste vara en otrolig spänning och dynamik i flocken när flyttningsoron byggs upp och varje enskild individ måste bestämma sig för om den skall haka på eller inte. ” – Är jag tillräckligt fet (”fulltankad”)?”, ”- Skall det här gänget dit jag tänkt mig?” osv.

Jag frågade vår egen gåsexpert, Leif Nilsson, om mer detaljer angående gässen. Han svarade:

”När det gäller gässen så är den tid som föräldrarna leder ungarna lite olika från familj till familj, men i princip håller familjen ihop åtminstone tills de når vinterkvarteren. När paren återvänder till häckningsområdena har ungarna lämnat familjen. Detta sker uppenbarligen antingen i vinterkvarteren eller på vårrastlokalerna, vi har rapporter om familjegrupper från vårflyttningen i bl.a. Holland.

Hos grågässen vet vi att enstaka ungfåglar återförenas med sina föräldrar efter häckningssäsongen (de unga gässen då ca 1 år+) och vi har sett unga gäss tillsammans med föräldrarna och den nya familjen, men det är inte ofta.

Vem som tar täten under flyttningen för gässen vet jag inget om. Däremot har vi en del data på vem som tar täten i en födosökande gåsflock. Högst prioritet har familjegrupperna, därefter följer par utan ungar, gamla ensamma fåglar och sist ungfåglarna. De som går först få ju det bästa betet. En stor grupp gäss leder i detta fall över en mindre grupp. Vi har ju tittat en del på ”adoption” av främmande ungar (och skrivit om det). Vi hade en grupp där de gamla fåglarna samlat på sig 17 ungar totalt inkl. de egna. Detta ”gangstergäng” var mycket framgångsrikt och kunde uppenbarligen ta för sig på födosöksområdena.”

– Åke Lindström

 

september 14, 2017

Inlägget postades i

Okategoriserade