Vilka märkliga ekollon!

Gallstekeln Andricus quercuscalicis, som saknar svenskt namn, är en ny bekantskap i landet. Den orsakar mycket karakteristiska galler på ekollon, i vilka dess larv utvecklas. Den här bilden är tagen av vår läsare Risto, i skånska Lund.

Under en ek i Lund hittade jag några märkliga knölar.  Kan det vara missbildade ekollon?  Vad kan ha orsakat såna missbildningar? Någon svamp, en stekel, virus?

Med stor sannolikhet är detta galler orsakade av gallstekeln Andricus quercuscalicis (saknar svenskt namn) som angriper växande ekollon på olika ekarter. Det är en nyligen inkommen art i Sverige, första fyndet gjordes i Alnarpsparken utanför Malmö år 2016, se här. Det finns fynd sedan tidigare i Lund. Du kan se fler bilder på svenska fynd om du söker på Artportalen eller Google.

Rapportera gärna ditt fynd (så noggrant som möjligt). Det är alltid intressant att kunna följa nyinkomna arter från början. Det finns så här långt ett tiotal fynd från Skåne, södra Öland och Aneby i Småland. Det talat för att den kan var mer spridd än hittills känt.

– Sigvard Svensson

januari 28, 2022

Inlägget postades i

Okategoriserade