Vilka huskurer är mest effektiva mot bakterier?

Bakterien Escherichia coli är en vanlig bakterie i vårt tarmsystem. De flesta typerna är alldeles harmlösa, men ibland kan vi få i oss någon E. coli-variant som leder till svår magsjuka. Vår frågeställare har undersökt om olika slags huskurer påverkar hur E. coli växer och överlever.

Jag genomförde nyligen en labb där jag undersökte den antibakteriella förmågan hos olika huskurer – apelsin, äppelcidervinäger och citron – på Escherichia coli-bakterier. Jag kom då fram till att citron och äppelcidervinäger dödade flest bakterier medan apelsin inte dödade några bakterier. Detta tänker jag skulle kunna bero på att de första två har ett lägre pH-värde än det som Escherichia coli bakterier trivs bäst i. Men min teori faller sönder då även apelsin har ett lågt pH-värde, men ändå inte dödade några bakterier.

Vad skulle detta kunna bero på?

Jag antar att du mätt pH på de olika fruktlösningarna som du använde men du gav oss inte dessa värden. Kan det vara så att apelsinen är sur men inte lika sur som citronen och vinägern, och därför inte var tillräckligt sur för att döda bakterierna?

– Mats Hansson

januari 24, 2022

Inlägget postades i

Okategoriserade