Fråga en Biolog

Allt du någonsin undrat om hur naturen fungerar

Vem kom på besök i köket här hemma i Luleå?

Fönstergrenlöparen, Dromius fenestratus, är en av omkring 350 olika jordlöpare i Sverige. Den lever som ett rovdjur under bark på såväl löv- som barrträd. Vanligast är den i södra Sverige, men den förekommer spritt i nästan hela landet. Just den här fönstergrenlöparen dök upp i frågeställarens kök i Luleå under julen 2021. Bilden är tagen av Ann-Kristin Gustavsson.

Det här krypet hittade jag i köket i vintras. Jag bor i Luleå. Den bodde länge i en burk och åt ibland lite honungsvatten. Den ser ut att vara för långsmal för att vara någon av de insekter jag jämfört med. Jag hade tänkt släppa ut den till våren, men en dag när burklocket legat löst på burken var den borta. Från att ha varit mycket stillsam och gömt sig på burkens botten insåg den visst en möjlighet att rymma. Är det en skinnbagge?

Någon skinnbagge är det inte. Det ser du bland annat på att den har antenner med väldigt många segment (fler än 10), att den har framåtriktade käkar, och att täckvingarna möter varandra kant-i-kant längs hela ryggen. Skinnbaggar har aldrig fler än 5 antennleder, aldrig käkar utan en lång sugsnabel, och täckvingar som delvis överlappar varandra baktill.

Det här är istället en skalbagge. Mer specifik så är det en art i familjen jordlöpare (Carabidae), av vilka vi har omkring 350 olika i Sverige. Just din skalbagge tillhör släktet som heter Dromius. De brukar kallas för grenlöpare på svenska. Den som hälsat på hemma hos dig heter fönstergrenlöpare (Dromius fenestratus). Den, liksom de andra grenlöparna, lever som rovdjur på allehanda smådjur under bark på löv- och barrträd. Vissa grenlöpare lever uteslutande på löv- eller barrträd, men just fönstergrenlöparen kan finnas på båda. Här i södra Sverige har jag dock oftast funnit den under barken på barrträd.

Arten finns framförallt i Götaland, men hittas här och där längre norrut också. Det finns flera andra fynd från Luleåtrakten sedan tidigare. Det här är aldrig ett skadedjur. Jag gissar att den har övervintrat under barken på en vedklabbe och vaknat till när den kommit in i värmen, alternativt övervintrat någonstans kring huset och vaknat när vårvintersolen börjat värma.

– Andreas Nord

februari 3, 2023

Inlägget postades i

Djur Ekologi