Fråga en Biolog

Allt du någonsin undrat om hur naturen fungerar

Vem har ätit alla skalbaggarna?

Grävlingen är mellanstort däggdjur som är vanligt i människors närhet. Den är en utpräglad allätare som gärna tar för sig av det som råkar vara vanligast för stunden. Därför är det inte ovanligt att hitta grävlingsspillning med stora inslag av till exempel insektsrester. Här har grävlingen tagit för sig av skogstordyvlar, en liten skalbagge som förekommer i stora mängder i skog och mark på sensommaren och hösten. Bilden är tagen av Lars Stenberg.

Jag hittade en stor hög fylld med rester av skalbaggar vid sommarstugan i Vikarheden i Dalarna . Vilket djur har lämnat detta? Högen var nog 10-15 centimeter tvärs över.

Givet storleken på spillningen och det ganska oregelbundna utseendet, skulle jag tro att detta är lämningar efter en grävling som ätit massor av skogstordyvel (Anoplotrupes stercorosus). Skogstordyvlar är vanliga i skog och mark på hösten, och de är lätta att få fatt i eftersom de är ännu långsammare än vanligt sent på säsongen när livet är på väg att rinna ur dem.

Grävlingar är allätare och opportunister, så finns det mycket av något ätbärt, är det sannolikt att grävlingen kommer ta för sig. Grävlingens spillning kan därför se väldigt olika ut beroende på vad djuret ätit. Skalbaggarnas vingar och bukplåtar är synnerligen svårsmälta och passerar därför nästan oförändrade genom tarmen.

– Andreas Nord

december 7, 2023

Inlägget postades i

Däggdjur Ekologi Insekter

Write a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *