Fråga en Biolog

Allt du någonsin undrat om hur naturen fungerar

Vem bor i vår vattentunna?

Dykare (skalbaggsfamiljen Dytiscidae) lever hela sitt liv i vatten, där de är glupska rovdjur som äter nästan allt som är mindre än dem själva. På videon syns det tydligt hur välanpassade dykarskalbaggarna är till sitt vattenliv, bland annat genom att bakbenen är utplattade och används precis som årorna i en roddbåt. I Sverige finns omkring 150 olika slags dykare, och utan studier under mikroskop är det ofta svårt att avgöra just vilken art det rör sig om. Videon skickades in av Ingela Gulliksson.

Kan ni säga vad det är för djur som bor i vår vattentunna? Det är två stycken som verkar bo där, omkring 10 till 15 millimeter långa. De är under vattnet för det mesta, men kan vara uppe på näckrosbladen ett litet tag. Det skulle vara roligt att få veta vad det är!

Djuret i din vattentunna är en dykarskalbagge. Det är en grupp av skalbaggar som lever (nästan) hela sitt liv i vatten, och där är glupska rovdjur som äter bland annat mygglarver och andra små, mjuka bytesdjur. Tittar man lite närmare är det ganska lätt att acceptera att de är skalbaggar. Det syns också tydligt hur välanpassade dessa djur är till sitt vattenliv – bland annat ser du på den fina videon hur bakbenen är utplattade och täcka med långa hår, och att de används precis som årorna i en roddbåt.

Trots sitt akvatiska levnadssätt är dykarskalbaggar skickliga flygare. Det är helt nödvändigt av två anledningar: dels övervintrar de flesta dykarskalbaggarna på land, dels är det viktigt att kunna flytta på sig om ett vattendrag torkar ut. Det gör att dykare ganska ofta dyker upp i just vattentunnor, eller inomhus för den delen. Vi har drygt 150 olika dykare i Sverige, och det går inte att avgöra vilka just dina hyresgäster är utan att studera djuren under mikroskop. Flera vanliga arter ser ut ungefär som dykarna på din video.

– Andreas Nord

september 13, 2024

Inlägget postades i

Djur Ekologi Insekter

Write a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *