Fråga en Biolog

Allt du någonsin undrat om hur naturen fungerar

Vem äter egentligen bävrar?

Igår när jag promenerade med hunden längs åkanten till Åhedån i Stugunäs, påträffade jag, vad jag förmodar, är kvarlevorna av en bäver. En liten bit från bäverkroppen låg en liten hög med ben i en grå sörja som också ser ut att komma från den. Kroppen var ganska liten, uppskattningsvis 50 centimeter lång med svans. Kan det vara en unge?


Det finns en hel del bävrar här i ån. Jag har dock aldrig stött på en död bäver och har nu försökt hitta information om de har några fienden i naturen, utan resultat. Vad kan den ha dött av?

Ja, en död bäver måtte vara rätt ovanligt att se. Av svenska bävrar har jag bara sett plask, förutom hyddor och gnag. En bäver är ju rätt stor så det är nog bara de riktigt stora rovdjuren som kan ge sig på dem. Vilket nog är rätt ovanligt eftersom bävrar mest är i och under vatten. Den kan ju ha dött av annan orsak och sedan ätits av någon, kanske en räv eller fågel efter det. Jag har dock skickat din fråga vidare till landets främste bäverkännare, Göran Hartman, på Lantbruksuniversitet i Uppsala.

Det finns en numera rätt gammal bok om bävrar; Bäver av Lars Wilsson. Den kan ditt bibliotek beställa hem till dig om du vill läsa den. Ganska trevligt skriven om några bävrar han kom att ta hand om i skolan där han var lärare.

– Bodil Enoksson

Stora rovdjur ger sig på bävrar och till exempel vara populationsreglerande på flera håll i världen. Räv som är ganska liten kan dock ge sig på framförallt yngre djur.

Det är ju litet svårt att se på bilderna men jag får intrycket att det rör sig om ett litet djur så räv är inte omöjligt. Det som får mig att tveka är att skinn och svans ligger prydligt i linje och inte ser ut att ha blivit ”slitet i stycken”. Det finns ju många andra möjliga dödsorsaker, inklusive olika sjukdomar. Med tanke på att bävern är födobegränsad hos oss så är svält den vanligaste dödsorsaken, och då är det givetvis under vintern det sker. Den här bävern ser ju ut att ha legat rätt länge så den kan ha dött av svält i vintras. Det är min bästa gissning.

– Göran Hartman, gästexpert från Sveriges Lantbruksuniversitet

september 16, 2022

Inlägget postades i

Djur Ekologi