Fråga en Biolog

Allt du någonsin undrat om hur naturen fungerar

Vem är vem i svalflocken?

Hussvala, Delichon urbicum, är vanlig på många håll i landet. Men vem är egentligen vem i svalflocken, och vem kommer hit först? Bilden är tagen av Ómar Runólfsson.

Jag läste en artikel på nätet om svalorna. Dessa underbara fåglar som vi blir så glada över när de kommer tillbaka till oss på Ön i Limhamn. Vi har noterat att det har kommit enstaka fåglar redan. Är de här för reka för sin flock, vem bestämmer i så fall vilken svala som ska flyga hit först?

Visst är det fantastiskt när svalorna och tornseglarna kommer tillbaka. Som om livet självt återkommer.

Man ser ofta svalor tillsammans eller i små flockar, men det finns inget som tyder på att svalorna hänger samman i flockar över längre tid så att de på något sätt ”lär känna varandra”. Det är möjligen så att ett antal par som häckar i samma lada en sommar kan ”lära känna varandra”, men utanför häckningssäsongen lever svalorna med alla sannolikhet helt ensamma, det vill säga de anpassar sig inte till, eller sällskapar, med vissa specifika svalor. Däremot uppträder de ibland i flock, ungefär som när okända människor råkar åka i samma buss. De gör de för att förhållandena då är gynnsamma på den platsen, så att många vill vara där.

De första svalorna som anländer på våren har helt säkert ”fattat beslutet helt själva” att anlända då. De som kommer först gör detta för att deras inre klocka ”talar om för dem” att det är dags, och/eller för att de haft tur med vädret och födotillgången under resan. Kanske gott om mat och sydliga medvindar. När vi ser de första svalorna är det lätt att tro att ”nu har svalorna kommit”. Så är det inte, utan den stora mängden svalor anländer under de kommande veckorna, och de sista så sent som i början av juni. Det finns helt enkelt en normalfördelad variation i när svalorna anländer, där de flesta anländer betydligt senare än de första vi ser.

– Åke Lindström

Så du menar att de småflockar av ladusvalor man ser i juli – augusti inte är familjer där ungarna lär sig flyga och skaffa mat!? Så besviken jag blir!

– Lars Lundqvist

Att i alla fall ladusvalefamiljerna håller ihop ett bra tag är uppenbart; det går rätt länge att hålla isär gamla och unga fåglar. Och familjer som häckat på samma gård höll, i alla fall enligt min erfarenhet (född på gård med 4-6 par häckande), hade i regel sällskap tills de drog iväg i september. Och som jag minns det fanns oftast en första-kull kvar i omgivningarna i fall något par lade en andra kull. Hur länge de sedan sällskapar under höstflytten kanske våra fågelflyttningskollegor vet mer om.

– Sigvard Svensson

Eftersom frågan så specifikt handlade om vårflyttningen blev mitt svar därefter. 

Bra att ni klarlagt sensommarens familjegrupper runt häckplatserna. Vad gäller perioden utanför häckningstid är det nog ingen som riktigt vet, men det finns ingen anledning att tro att enskilda svalor på något sätt hänger ihop någon längre tid.

– Åke Lindström

juni 26, 2020

Inlägget postades i

Okategoriserade