Fråga en Biolog

Allt du någonsin undrat om hur naturen fungerar

Vem är det som gömmer sig?

Gröna vårtbitaren, Tettigonia viridissima, är en av våra största vårtbitare. Den är vanligt förekommande i hela den södra delen av landet. Den finns särskilt i olika typer av kulturpräglade busk- och hagmarker där den jagar diverse småkryp. På hög- och sensommaren spelar hanarna med ett taktfast ”tz-tz-tz-tz-tz-tz” eller ”zic-zic-zic-zic”. Bilden är tagen av Inga Palmér.

Vem är det som gömmer sig här?

Vilken rolig bild! En vårtbitare är det ju, och eftersom kabeln den sitter på ser ganska grov ut sätter jag mina slantar på den gröna dito, Tettigonia viridissima. Kan det stämma?

– Andreas Nord

Du riskerar inga slantar, denna trevliga krabat är(var) verkligen helgrön. Nu har den dock tagit fiolen och dragit vidare! Kanske ser man den eller dess arvtagare nästa sommar?

Vårtbitaren ser du inte igen nästa sommar. Alla våra hopprätvingar (alltså gräshoppar, vårtbitare och syrsor) har en ettårig livscykel, förutom den karismatiska mullvadssyrsan (Gryllotalpa gryllotalpa) som har tvåårig utveckling. Gröna vårtbitaren använder sitt långa äggläggningsrör för att lägga 500-600 ägg i jorden. Äggen går sedan in i ett vilostadium över sin första vinter. När det blir varmt börjar äggen utvecklas och gör det tills de nästan är färdiga att kläckas. Då går de in ett nytt vilostadium som varar över deras andra vinter. Först sommaren därpå kläcks äggen, och cykeln börjar om. Om det är kärva förhållanden, torrt till exempel, kan den här andra vilopausen förlängas med flera år – äggen väntar ut rätt tidpunkt att kläckas!

På Naturhistoriska Riksmuseets webb kan en lyssna på hur våra olika vårtbitare och gräshoppor låter. 

– Andreas Nord

januari 26, 2022

Inlägget postades i

Okategoriserade