
Finns det statistik på om vi ser en minskning av antal insekter per år? Jag tycker det var betydligt färre insekter förra sommaren, i alla fall där jag bor vid kusten strax söder om Göteborg. Mindre antal bin, humlor och fjärilar, och så vidare. Vad vet vi om detta?
Hos nästan alla insekter finns det en ganska betydlig skillnad i populationsstorlek från år till år, beroende på bland annat hur vintern och våren har sett ut, om det är torrare eller blötare, och så vidare. Det kan leda till att det under vissa år finns mycket av en viss art på en plats, men nästa år nästan inga individer alls. Tänk till exempel på fallet med en skalbagge som bara äter av en viss växt, eller ett vildbi som bara samlar pollen från den växten: finns det mycket av värdväxten det första året finns det också utrymme för många insekter som lever på den, men om det året efter finns få plantor (kanske beroende på torka, eller något annat), så kan det inte finnas lika många insekter. Det är en naturlig ekologisk process som förekommit i alla tider.
I många delar av Sverige och världen har antalet insekter trots allt minskat betydligt. Det är bara människans fel, och handlar framförallt om att vi tränger undan naturen i takt med att städerna blir större, infrastrukturen (till exempel motorvägar) blir mer omfattande, och jord- och skogsbruk intensifieras och riktas mot storskaliga monokulturer. Det är dock viktigt att komma ihåg att det här inte gäller överallt. På flera håll i den svenska fjällvärlden är antalet insekter och spindlar praktiskt taget oförändrat nu jämfört med på 1970-talet, och längs södra Svealandskusten har antalet nattfjärilar ökat sedan 1990-talet. Dessutom finns det mycket som privatpersoner kan göra för att främja insekter. Om detta, och annat, skriver i det här inlägget.
– Andreas Nord