Fråga en Biolog

Allt du någonsin undrat om hur naturen fungerar

Varför vill inte mitt äppelträd dö?

Ringbarkning betyder att all bark avlägsnas i en ring runt stammen på ett träd för att döda det. Oftast ringbarkar man lövträd. Genom ringbarkningen förstörs ledningsbanorna i innerbarken så att näring och vatten inte längre kan transporteras mellan rötterna och trädkronan. Trädet svälter ihjäl efter ett par år. All bark i ringen måste dock avlägsnas och även eventuella levande grenar under barkringen måste också tas bort, annars överlever trädet. I naturvårdssammanhang är ringbarkning en bra metod för att snabbt också tillgången på död ved i ett område, till glädje för bland annat insekter, fåglar och svampar. Vi tycker att vår frågeställares önskan om att göra detta i sin egen trädgård är ett alldeles utmärkt initiativ. Bilden är tagen av E. Wilson.

Jag har ett äppelträd som jag skulle vilja ha ihjäl utan att fälla det, för att gynna insekter, svampar, och andra organismer. Jag ringbarkade det för fyra år sedan, men det ser fortfarande lika friskt ut som alltid! Nu börjar jag snegla på pluggar med roundup, men jag är bekymrad för att det kommer leda till att inga organismer kan bo där när trädet väl är dött. Då är ju ansträngningen förgäves. Vad tror ni: påverkar roundup hur attraktivt insekter tycker att trädet kommer vara, eller finns det någon annan snällare metod att ha ihjäl ett stående träd?

Det kan ta tid att döda trädet med ringbarkning, men om det stått så i fyra år så har du nog inte fått bort all innerbarken. Möjligtvis kan roten också överleva om det finns rotskott med blad.

Roundup bör inte påverka vedlevande insekter, men det är nog inte tillåtet för dig att använda. Ett annat tips är att skaffa ostronskivlingsmycel från ett ”svamphus” och stoppa in i borrhål med plast runt. Då kan du senare skörda svamp från trädet.

– Allan Rasmusson

Ett bra initiativ! Jag håller annars med Allan: Det finns anledning att undersöka om ringbarkningen verkligen var komplett.

Roundup-pluggar får dessutom inte längre säljas i Sverige, så det alternativt är ute ur leken, så att säga. En giftfri metod är i alla händelser att föredra av säkerhetsskäl. De äggläggande insekterna kommer inte att välja bort ett eventuellt giftigt träd, utan det är larverna av arter som lever av själva träet som får stryka på foten. Trädet riskerar alltså att bli en slags ”ekologisk fälla”, det vill säga något som ser bra ut men i själva verket är det motsatta.

– Andreas Nord

 

maj 23, 2025

Inlägget postades i

Växter

Write a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *