Fråga en Biolog

Allt du någonsin undrat om hur naturen fungerar

Varför tycker myror så mycket om socker?

Trädgårdsmyran, Lasius niger, är en av de allra vanligaste myrorna i människors närhet. Ofta anläggs bona i våra trädgårdar. Precis som många andra myror säger trädgårsdsmyran inte nej till en smaskig sockerlösning. Varför är det så? Bilden är tagen av Aleksandrs Balodis.

Jag skriver en uppgift i min biologikurs och undrar varför myror dras till socker (alltså snabba kolhydrater med korta molekyler). Finns det en evolutionär förklaring av detta beteende? Beror det på deras matspjälkningssystem?

Det kan nog finnas många möjliga förklaringar på detta fenomen – alla har vi väl någon gång undrat varför det är så mycket myror i saften! Jag skulle tro att det enkla svaret också är det mest sannolika, som det ofta är i naturen. Äter du rent socker får du mycket energi till en låg vikt. Myrorna ska ju bära hem mat till såväl drottning som larver, och de får inte heller glömma sig själva på vägen. Sockerrika ämnen borde därför vara bra ur ett evolutionärt perspektiv såtillvida att myran kan minimera energikostnaden för att hitta mat, men samtidigt maximera sin energivinst efter matspjälkningen.

– Andreas Nord

juli 4, 2022

Inlägget postades i

Okategoriserade