
Vad har virus för funktion i naturen?
Det finns mycket man kan skriva om detta. Dock, “funktion” är ett starkt ord, eftersom det kan tolkas som att det finns en plan för naturen, och någon sådan känner jag inte till bevis för, eller ens indikationer som gör att jag tycker det är värt att diskutera.
Däremot kan man tala om att virus har och har haft effekter på naturen. Virus är relativt enkla i sin uppbyggnad (i sin enklaste form, viroider, bara en molekyl) och kan förändras snabbt genom mutationer. Därigenom ökar sannolikheten att ett virus kommer att uppstå och/eller snabbt förökas och kunna angripa en art som blivit väldigt dominerande och nått ett högt individantal (t. ex. cyanobakterier under algblomning eller genetiskt identiska nyttoväxter odlade i biljonantal ii hela världen). Virus kan därmed ha en balanserande effekt på naturen. En annan viktig effekt är att virus kan bära med sig gener som därmed kan flyttas mellan organismer. Detta utökar variationen i naturen.
Flercelliga organismers genom innehåller ofta rester av virus som slutat sprida sig mellan individer och orsaka sjukdom. De kan emellertid flytta sig inom genomet (så kallade transposoner eller hoppande gener), och detta ger upphov till nya mutationer och ökad variation i naturen. Människans genom består till ca. hälften av sådana rester av virus, men det har varit svårt att bevisa att dessa skulle ha haft någon positiv funktion för oss, trots att vi har så väldigt många i varje cell.. Det finns dock exempel bland andra arter att ett virus eller en transposon kan bära på en egenskap som är till nytta för värdorganismen.
– Allan Rasmusson