
Jag och min kompis går i femte klass och har fått i uppgift att kolla upp varför mygg finns. Så nu hoppas vi att ni kan hjälpa oss!
Din fråga är väldigt spännande, och nog har man ofta undrat vad myggen egentligen bidrar med när man sitter där och som bäst försöker njuta av sommaren. Men faktum är att mygg är nog så viktiga. Dels är olika slags myggor, både vanliga stickmyggor och knott, viktiga som föda åt massor av andra organismer i vatten (särskilt larverna) och på land. Myggorna ger också indirekt en massa näring till ekosystemet. I Vindelälven i norra Sverige har man räknat ut att det kommer ut ungefär 500 ton bajs från knottlarver – varje dag! Det är såklart väldigt viktigt för näringsbalansen i vattnet och, därför, i hela avrinningsområdet.
Knott och myggor är i sin tur också värdar för en mängd olika parasiter som de sprider till andra djur. Bland de mest kända är olika typer av blodparasiter. Den allvarliga sjukdomen malaria, som varje år skördar massor med liv i varma områden på jorden, sprids t.ex. med myggor. Det gäller också andra sjukdomar som vi hört mycket om på senare tid, som t.ex. zikavirus, nilfeber, denguefeber och gula febern. Myggor och knott sprider inte bara sjukdomar till människor, utan även till andra djur som de suger blod från. Malaria är t.ex. väldigt vanligt hos olika fåglar, även på våra breddgrader. Här finns fåglar som lever hela sina liv med blodparasiter spridda av myggor och knott. Det påverkar de negativt, även om effekterna inte alltid är så väldigt tydliga med blotta ögat.
Man kan alltså säga att myggor spelar en väldigt viktig roll i ekosystemet, dels genom att vara näring själva och att skapa näring till våtmarker och dels genom att sprida sjukdomar som i sin tur reglerar tillväxt, åldrande och död i andra djurpopulationer. Det är alltså med myggor som med alla andra saker vi ser omkring oss i naturen – allt har sin viktiga roll att spela och tar man bort en av dessa spelare från planen är det lätt att det blir obalans. Så myggor är viktiga, om än irriterade.
Med det sagt är det viktigt att komma ihåg att det finns stora konflikter mellan mygg och människor på många platser i världen. På våra breddgrader är det här mer av en bekvämlighetsfråga. Det pratas ju t.ex. ofta om att det är alldeles för mycket mygg i Dalälvens deltaområden. På andra håll, särskilt i tropikerna, är myggor ett större besvär. Myggspridda sjukdomar som malaria fortsätter att skörda tusentals människoliv varje år, ofta i områden där möjligheterna för sjukvård är långt mer begränsade än vad vi ens kan drömma om.
– Andreas Nord