Vi är klass 1A på Landamäreskolan i Göteborg. Vi jobbar med älgen i skolan och har en fråga: Varför är älgbajset så litet men älgen så stor?
Hej klass 1A,
Det där med att älgen är väldigt stor men har väldigt lite avföring stämmer inte alltid. Det vi oftast tänker på när det kommer till älgbajs är de ovala, litet vindruvelika, och ganska hårda lortarna som en ofta springer på i skog och mark.
Det är ju så älgspillning ser ut, tänker ni! Ja, det är det, men bara under en del av året. Den här typiska älgspillningen har älgarna under höst, vår och vinter. Då äter de väldigt torra och svårsmälta saker, som till exempel bark från träd, små kvistar och barr från tallar. Det finns ju inte så mycket annat att sätta i sig under den kalla delen av året! Eftersom den har födan är svårsmält stannar den länge i älgens magtarmkanal. Maten är också väldigt torr från början, och när den får vara länge i matsmältningssystemet och knådas from och tillbaka tas det mesta av vattnet upp. Kvar blir en hård och oval lort som ligger kvar länge i naturen. Det är inte ovanligt att hitta älgspillning som är minst ett år gammal! Det är egentligen samma sak som händer när vi är hårda i magen – då blir vårt bajs torrt och hårt, och kommer ofta ut i mindre bitar än när matsmältningen fungerar som den ska.
Men på sommaren, när det finns färska löv och färska växter att äta av, får älgarna i sig mat som är betydligt mer lättsmält och betydligt blötare från början. Då går det fortare att smälta maten, så den är kortare tid i matsmältningssystemet. Det betyder att älgen inte hinner ta upp lika mycket vätska i tarmen, och då blir bajset mycket lösare och blötare. Sommarspillning från älg är därför väldigt stor, och väldigt blöt. Det ser ut ungefär som kobajs, fast en hittar det i skogen istället för på ängen! Det är ju samma hos oss – när vi äter något som gör oss lösa i magen blir det löst just eftersom det är mer vatten kvar i avföringen. Och då ser vårt bajs också väldigt annorlunda än normalt.
– Andreas Nord