Jag träffade på ett intressant ägg. Vet ni varför gulan är vit? Min gissning är avsaknad av pigment eller något annat ämne. Det är ett ”hemmaproducerat” ägg, men vad jag vet har äggen aldrig sett ut såhär tidigare.
Du har rätt i avsaknad av pigment. Gulans färg bestäms nästan helt av vad hönan har ätit. Den normalt gula färgen kommer framförallt av olika xantofyller (som är en grupp karotenoider). Av den anledningen brukar kommersiellt hönsfoder innehålla luteintillskott, så att gulan blir gul och fin. Men födoämnen som morötter och majs(mjöl) har samma effekt. Det är av samma anledning som en majskyckling är gul i skinnet, eller en talgoxe gul i fjädrarna för den delen.
Om en däremot matar en höna med vitt majsmjöl kommer gulan att bli nästan vit. Det är intressant att tänka på anledningen om hönsen inte brukar lägga helvita ägg, för de borde väl äta liknande saker varje dag. Hönsen värper ju omkring ett ägg om dagen, men hela processen dessförinnan är ganska lång, så kanske har något hänt redan under förstadiet, det som brukas kallas för follikelfasen? Brist på xantofyller rör det sig nog om alldeles oavsett.
Ibland hör en att gulare ägg är mer näringsrika, men det stämmer inte. Studier har visat att det inte är några större kvalitativa skillnader mellan vita och gula äggulor.
– Andreas Nord