Fråga en Biolog

Allt du någonsin undrat om hur naturen fungerar

Var gör träden av sitt klorofyll på vintern?

Kloroplasterna inuti bladens celler skapar energi genom fotosyntesen. De innehåller klorofyll som fångar ljus och gör bladen gröna. Inför vintern bryter trädet ned sin klorofyll eftersom det är för kallt för att fotosyntesen ska kunna fortsätta och ämnena i klorofyllet behövs bättre till annat. Kvar blir karotenoider som har gul färg och inte fångar något ljus. Därför blir trädens blad gulaktiga på höstne. På bilden ses kloroplaster med klorofyll i skogspraktmossa, Plagiomnium affine. Bilden är tagen av Kristian Peters.

På hösten drar ju träden in klorofyllet från sina blad. Vad händer om det blir en svår vinter med mycket låga temperaturer, säg 40 minusgrader under lång tid. Vad händer då, kommer träden ändå dra in på sin klorofyll, eller kommer de gröna bladen förstöras och klorofyllet går till spillo? Och kan träden fortfarande blomma till våren med nya blad?

Jag ska försöka dela upp svaret till din fråga i olika delar.

Vad händer när bladen blir gula?

Klorofyll fångar blått och rött ljus men inte grönt. Därför ser vi bladen och växterna som gröna. På hösten omvandlas klorofyllmolekylen till andra molekyler som inte fångar något ljus. Kvar blir karotenoider som har gul färg.

Varför ska klorofyllet brytas ner på hösten? Svar 1:

Klorofyll och många andra molekyler (som proteiner och DNA) i bladet innehåller kväve som är en bristvara för växten. Genom att bryta ner dem kan kvävet lagras till nästa växtsäsong.

Varför ska klorofyllet brytas ner på hösten? Svar 2:

Klorofyll fångar ljusenergin från solen så att denna energi kan användas av växten för att göra socker av koldioxid och vatten. Detta kallas fotosyntes. När det blir kallt så blir kemiska processer långsamma (det är ju därför vi förvarar mat i kylskåp). När det är kallt så kan inte socker produceras men klorofyll kan fortfarande fånga in solens ljusenergi. Detta blir ett problem för växten då den inte kan ta hand om ljusenergin. Man får ovälkomna kemiska reaktioner som skadar växten. Därför är bra att omvandla klorofyllmolekylerna till andra molekyler som inte fångar något ljus för då blir det inga ovälkomna kemiska reaktioner.

Hur gör tallar och granar som är gröna på vintern? Skadas inte de av ovälkomna kemiska reaktioner?

Jo, de har det nog inte så lätt. För att minska risken för skada kanske de reducerar mängden klorofyll. De tillverkar också andra ämnen (antioxidanter) som kan ta hand om de skadliga ämnena som klorofyllet kan framkalla om klorofyllet inte kan använda den infångade ljusenergin i fotosyntesen.

Hur vet växten att det börjar bli höst och dags att bryta ner klorofyllet?

Växterna på vår del av planeten är bra på att registrera dagarnas och nätternas längd. De känner alltså av att hösten börjar närma sig och då startar det processen med att bryta ner klorofyll.

Vad händer om hösten, eller till och med vintern, kommer för tidigt?

Då finns det risk att kvävet inte hinner att lagras innan bladen faller. Bladen hamnar på marken där mikroorganismerna bryter ner dem, bland annat till kväve. Då får trädet istället försöka suga upp sitt förlorade kväve från marken.

– Mats Hansson

Invintringen är livsviktig i vårt klimat. På hösten går cellerna i bladet igenom ett mycket komplicerat program där cellerna bryter ned beståndsdelarna (inklusive klorofyll, men även proteiner, nukleinsyror och så vidare) och transporterar tillbaka de värdefulla delarna till stammen och roten. Detta börjar redan innan vi ser en tydlig antydan med våra ögon. Så klorofyllet transporteras inte tillbaka utan bryts ner och kvävet och magnesiumet transporteras tillbaka. Stammen sänker också sin vattenhalt för att minska risken för frysskador. Hur låga temperaturer en viss trädart tål beror dels på arten och del på när på året frosten kommer.

Skulle det komma mycket kalla temperaturer på hösten, säg i oktober, så är trädet inte helt förberett och kan skadas. Därför är det problem att flytta en trädsort som är anpassat för ett klimat till ett annat.

– Allan Rasmusson

mars 27, 2024

Inlägget postades i

Växter

Write a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *