Fråga en Biolog

Allt du någonsin undrat om hur naturen fungerar

Vågar jag äta min hemmagjorda snigelkaviar?

Spansk skogssnigel (Arion vulgaris), som kallas också för mördarsnigel, är en glupsk snigel som kan ställa till oreda i trädgårdar. Den härstammar från Sydeuropa, och hittades i Sverige för första gången i Skåne 1975. Numera är den mycket talrik, till de flesta hobbyodlares förtret. Detta har föranlett en serie initiativ för att kunna utnyttja sniglarna som livsmedel. Men går det egentligen att äta mördarsnigelkaviar? På bilden, som är tagen av B. Girardot, ses två individer som parar sig.

 Jag står i valet och kvalet att äta snigelägg som jag saltat in efter konstens alla regler, så kallad ”snigelkaviar”. Det jag undrar är om jag riskerar att få i mig några parasiter när jag äter de saltade äggen? Jag har gjort min caviar på mördarsnigelägg men Ditte på Nordic Snails gör sin kaviar på en annan art.

Jag gissar att saltet kommer att döda de flesta parasiter som kunde finnas i snigeläggen, om det fått verka så länge så att äggen verkligen är genomsaltade och inte blivit saltbeströdda precis innan de ska ätas. För att vara riktigt säker råder jag dig dock att ta kontakt med en parasitolog som vet mer om vilka parasiter som kan vara aktuella och vad de har för salttolerans. Se därför vårt svar som vägledande, mer än som en absolut sanning.

– Andreas Nord

Strålande, tusen tack! Här hittar ni mitt blogginlägg om snigelkaviar, och här är en film när jag äter kulorna.

februari 7, 2023

Inlägget postades i

Djur