Fråga en Biolog

Allt du någonsin undrat om hur naturen fungerar

Vad var det för skalbagge som var så intresserad av min fönsterlagning?

Bitbocken, Spondylis buprestoides, räknas trots sina korta antenner till skalbaggsfamiljen långhorningar. Det är en vanlig skalbagge i Sverige, där larven utvecklas i hård tallved. Det vuxna djuret flyger gärna på natten och imponerar med sina stora käkar (som kan ge ordentliga nyp). Den kan ibland lockas till utomhuslampor eller saker som doftar av barrträd och då dyka upp inomhus, men den är aldirg ett skadedjur. Bilden är tagen av Clas Fougner.

Jag undrar vad det här är för skalbagge. Är det någon skadeinsekt? Det kom fem stycken flygande när jag reparerade en rutten fönsterkarm i slutet av juli. De flög korta sträckor för att sedan vila ett tag och sen återupprepades det hela. Senare hittade jag två stycken uppochner i källaringången. De verkade vara döende. Storleken var omkring två centimeter.

Det här är en långhorning som kallas för bitbock på svenska och Spondylis buprestoides på vetenskap. Den utvecklas i döda tallar. Larven förpuppas inne i veden och skalbaggen har därför god nytta av de kraftiga käkarna när den ska gnaga sig ut och börja sitt vuxenliv. Det här är ett typiskt högsommardjur. Den är nattaktiv och dras gärna till olika ljuskällor som till exempel utomhusbelysning, och till olika saker som luktar som barrträd. Den är helt ofarlig och är aldrig ett skadedjur, men den kan nypa till litegrann den blir uppretad (mest om den hanteras våldsamt).

Vi har skrivit om bitbockar några gånger förut. Här hittar du inläggen.

– Andreas Nord

januari 9, 2023

Inlägget postades i

Djur Ekologi