Fråga en Biolog

Allt du någonsin undrat om hur naturen fungerar

Vad var det för skalbagge som bet maken?

Bitbocken, Spondylis buprestoides, räknas trots sina korta antenner till skalbaggsfamiljen långhorningar. Det är en vanlig skalbagge i södra Sverige, där larven utvecklas i hård tallved. När larven är färdigvuxen förpuppar den sig i veden och den fullbildade skalbaggen gnager sig ut. Då är stora, starka, käkar bra! Med lite otur kan samma imponerade käkar ge ordentliga nyp i fingrarna. Bilden är tagen av Emma Westergård.

Min man blev biten av denna skalbagge när han snickrade. Förvånansvärt starka käkar, då den bet igenom hans hantverkarhänder så att det började blöda. Detta skedde i Eksjö i Småland i mitten av juli. Skalbaggen kom flygande och flög sedan vidare på nya äventyr. Jag har försökt identifiera vilken art det är utan att lyckas. Roligt om jag kunde få reda på vad det var!

Det här är en långhorning som, passande nog, heter bitbock på svenska (och Spondylis buprestoides på vetenskap). Den hör till skalbaggsfamiljen långhorningar (Cerambycidae, med omkring 120 arter i Sverige). De allra flesta långhorningar är lätta att känna igen för att de har väldigt långa antenner – lika långa som kroppen eller längre. Men så finns det ungefär en handfull arter med väldigt korta och knubbiga antenner. Bitbocken är en av dem. Det är en vanlig art i södra Sverige. Den utvecklas i döda tallar, långt in i veden, och käkarna kommer väl till pass när den färdigbildade skalbaggen ska gnaga sig ut från sin puppkammare. Bitbocken är annars ett fredligt djur, men som ni märkt kan de nypa till ordentligt om det behövs!

– Andreas Nord

januari 3, 2023

Inlägget postades i

Djur