Vad ska den här larven bli när den blir stor?

Större gaffelsvans, Cerura vinula, är en stor och luddig fjäril som finns i nästan hela Sverige. Under nästan hela tiden som larv är den tjusigt grön med purpurfärgad rygg. Och så har den ju såklart en gaffelsvans! Bilden är tagen av Lars Johansson.

På vår kvällspromenad 30 mötte vi denna vackra larv utmed en grusväg i skogsmiljö. Den var omkring 5 centimeter lång. Vad ska den bli när den blir stor?

Det här är larven av en ganska stor och pampig nattfjäril som heter större gaffelsvans (Cerura vinula på vetenskap). Här på bilden syns ju gaffelsvansen väldigt tydligt!

Större gaffelsvans finns i nästan hela Sverige, men saknas längst i norr och i fjällkedjan. Honan lägger sina ägg (flera hundra) på olika videväxter, bland annat sälg och asp, och larven utvecklas sedan där. Larverna är fullvuxna på sensommaren eller den tidiga hösten, varefter de förpuppar sig i marken. Puppan övervintrar och de fullbildade fjärilarna flyger på ganska länge, från våren och en bra bit in på sommaren.

Här kan du läsa mer och se en utbredningskarta över svenska fynd. Vi har själva skrivit om större gaffelsvansen vid några tidigare tillfällen. Här hittar du inläggen, och även en video på en larv!

– Andreas Nord

september 7, 2022

Inlägget postades i

Djur Ekologi