Fråga en Biolog

Allt du någonsin undrat om hur naturen fungerar

Vad kommer den här spillningen ifrån?

Räv och grävling är mellanstora däggdjur som är vanliga i människors närhet. Båda arterna är utpräglade allätare som gärna tar för sig av det som råkar vara vanligast för stunden. Därför är det vanligt att hitta spillning med stora inslag av fruktskal och kärnor på sensommaren och hösten. Just den här spillning är lite svårtolkad, men vi tror att den kommer från en räv. Bilden är tagen Roger Zetterqvist.

Vilket djur kommer den här spillningen ifrån? Vi bor nära en sjö med fuktig mark beväxt med alar mellan vår tomt och sjön.

Det stora inslaget av körsbärskärnor visar på en allätare. Det mest sannolika för den här typen av spillning är räv eller grävling, där rävens spillning luktar väldigt fränt medan grävlingens har en kraftigt söt, myskaftig, lukt. Grävlingen lägger ofta också sin spillning i grunda små gropar (”latriner”) och inte lika ofta helt öppet. Det som får mig att studsa lite är storleken, som ju är ganska blygsam. Både skogs- och stenmård äter frukt, men jag tycker inte riktigt att fyndplatsen i en trädgård stämmer så bra. Igelkottar äter också gärna frukt, men jag har svårt att tänka mig att en igelkott skulle svälja hela frukten. Utan närmare undersökningar blir det svårt att ge ett entydigt svar, men jag gissar på räv i första hand och grävling i andra hand.

– Andreas Nord

december 29, 2022

Inlägget postades i

Djur Ekologi