Fråga en Biolog

Allt du någonsin undrat om hur naturen fungerar

Vad kan det vara för något som kryper omkring här hemma?

Fröskinnbaggen Rhyparochromus vulgaris har ett begränsat utbredningsområde i Sverige. Sitt starkaste fäste har den i Östergötland. Djuret lever av olik fröer det hittar på marken. Vintertid kan de söka sig inomhus för att övervintra, men något skadedjur är det inte. Bilden är tagen av Anders Brunius.

Vi hade insekten på bilden inne i vårt hus ikväll. Vad kan det vara för en liten krabat? Den springer ganska snabbt. Vi hade några liknande inne i huset i höstas, men de försvann och vi har inte sett någon mer förrän nu.

Det här är en skinnbagge som hör till en familj som kallas för markskinnbaggar på svenska (Rhyparochromidae på vetenskap). Det finns omkring 60 olika markskinnbaggar i Sverige, och alla lever på att suga näring ur olika slags frön de hittar på marken eller på växter. Vissa arter suger bara på fröna från särskilda växter, medan andra kan livnära sig på nästan vilka frön som helst. De allra flesta arterna är medelstora (som i insektsvärlden betyder att de är någonstans mellan 3 och 8 millimeter långa), ganska platta, och tecknade i brunt eller svart. De är aldrig skadedjur, men kan ibland hittas inomhus. Då handlar det antingen om att de sökt sig in för att övervintra, eller för att de flugit eller krupit in under sommaren när aktiviteten är som störst.

Just ditt djur heter Rhyparochromis vulgaris, men den har (ännu) inget svenskt namn. Trots artepitetet ”vulgaris” som är latin för vanlig eller allmän, så tror vi att det här är en av våra mer sällsynta markskinnbaggar. Den är spridd i Sydsverige, men utbredningen är märklig eftersom nästan alla fynd är gjorda i Östergötland. Den är nog delvis förbisedd eftersom det inte finns så många som ägnar sig åt skinnbaggar, men det är alldeles klart ett djur en entomolog blir glad av att se. Jag tycker därför att det vore angeläget att fyndet rapporteras i den publika databasen Artportalen.

– Andreas Nord

mars 2, 2023

Inlägget postades i

Djur Ekologi Insekter

Write a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *