Fråga en Biolog

Allt du någonsin undrat om hur naturen fungerar

Vad i allsin dar gör en sjöfågel på land?

Havssula, Morus bassanus, är en stor havsfågel som tillhör fågelfamiljen sulor (Sulidae). Den är en utpräglad havsfågel som nästa bara besöker land när de häckar. De närmaste populationerna finns i Norge och Storbritannien, men eftersom havssulan är en stark flygare är det inte ovanligt att se den här hos oss. De flesta fynden är gjorda till havs i september och oktober. Att just den här havssulan faktiskt vilade på torra land antyder att den var något medtagen, kanske på grund av sjukdom eller på grund av en lång och ansträngande flygning. Bilden är tagen av Lars Malmberg.

Denna havssula som landade i Mellbystrand i Halland är kanske värd att uppmärksamma? Fågeln är lätt att identifiera men hur i  jösse namn fick den för sig att flyga hit?

Även om havssulan inte häckar i Sverige så är den faktiskt en regelbunden besökare här. Den ses framförallt i september och oktober,  men observeras av och till under hela året. Det är ju en skicklig flygare, så avståndet från häckningsplatserna till oss här i Sverige är inte så besvärande för den. De allra flesta fynden är gjorde på Västkusten och i Skåne, men det har faktiskt setts havvsulor ända uppe i norra Bottenviken. Här kan du se var.  

Att se en havssula på land på det här sättet hör inte riktigt till vanligheterna – det är utpräglade havsfåglar som brukar hålla till långt ut i vattnet och mest gå i land under häckningsperioden. Min känsla är därför att den här fågeln är något medtagen, kanske på grund av dålig jaktlycka, sjukdom, eller något annat. Fågelinfluensa har till exempel drabbat sjöfåglar hårt i år, och havssula är en av de värst drabbade arterna. Det är såklart en spekulation, men jag hade också hoppat till av att möta en sula på skogspromenaden, även om jag varit alldeles vid kusten som i Mellbystrand.

– Andreas Nord

 

december 7, 2022

Inlägget postades i

Djur Ekologi