![](https://fragaenbiolog.blogg.lu.se/files/2025/01/gastroliter-fran-kraftor-malin-thorell-944x1024.jpg)
![](https://fragaenbiolog.blogg.lu.se/files/2025/01/gastroliter-fran-kraftor-malin-thorell2-1024x734.jpg)
I början av sommaren fiskade vi upp en abborre på 15 centimeter ur sjön Roxen utanför Linköping. Den hade fyra stycken hårda, grålila, champinjonformade ”knappar” i magen. De var först mörkt grålila men bleknade under natten till lila-vita, och efter några timmar utomhus är de nu vita med lite rosa toner. En av dem delade vi med kniv och handkraft. Vad är detta?
När det gäller maginnehållet abborre så är det lite klurigt men efter lite efterforskning och rådgivning från min kollega Oscar Nordahl så skulle jag gissa att abborren levt i sötvatten och ätit kräftor. Strukturen på bilden skulle i så fall kunna vara de där strukturerna som kräftor har för lagring av kalcium (gastroliths – oklart vad det heter på svenska). I den här vetenskapliga artikeln har forskarna undersökt just denna struktur hos kräftor. Där finns bilder att jämföra med. Själv tycker jag att bilderna på kräftornas gastroliter bär stora likheter med det ni hittade i abborrens mage.
– Petter Tibblin, gästexpert från Linnéuniversitetet
Tack så mycket för svaret! Vad spännande! Det kändes verkligen som något kalkrikt, och kräftor finns det gott om där vi fiskar. Kul!