Fråga en Biolog

Allt du någonsin undrat om hur naturen fungerar

Vad händer med vår astrakanapel?

I Vilhelm Mobergs utvandrarepos längtade Kristina ofta hem till Duvemåla i det gamla landet. Karl Oskar såg hennes längtan och skrev hem till Sverige ”efter äpplakärnor från en astrakanapel i hennes föräldrahem”. Han planterade kärnorna vid gaveln på deras nya hem i Minnesota. Äppelsådden lyckades, och Kristina hinner nätt och jämnt lukta på de första mogna frukterna på sin dödsbädd. Astrakanen på den här bilden har det litet kämpigare. För varje år blir det fler och fler krulliga, luddigt vita blad. Vad kan det bero på? Bilden är tagen av Suzanne B.

Vad händer med vår astrakan? Trädet är omkring 3 år gammat och har fått de här missformade bladen varje vår. Fler och fler för varje år, och i år har det drabbat ungefär hälften av alla blad som slagit ut hittills. Bladen och blomknopparna blir vita, skrynkliga och hårda. Första året blev det inga äpplen, det andra året kom 25 blommor, som blev ”äppelkartar”, med de flesta blev fula och ramlade av. Bara 4 mognade till ätbara äpplen. Vad kan vi göra?

Apelspinnmalen, Yponomeuta malinellus, får bladen att bli missformade som på bilden. Men, då borde det också finnas larver och spinn som de producerar för att skydda sig under larvtiden.

– Olle Anderbrant

Beskrivningen att ”bladen och blomknopparna blir vita och skrynkliga” får mig att tänka på äppelmjöldagg, en svampsjukdom som orsakas av sporsäckssvampen Podosphaera leucotricha. Mjöldagg kan ge upphov till skrynkliga blad och angriper också blomanlag och frukter. En rekommendation brukar vara att ta bort angripna blad så tidigt som möjligt för att minska risken för spridning. Kemiska preparat kan också användas för att komma tillrätta med problemet.

– Andreas Nord

Det skulle kunna vara äppelmjöldagg som orsakas av svampen Podosphaera leucotricha. Svårt angripna träd kan få skörden påverkad och ditt träd är ju ganska ungt så det kan helt klart bli kraftigt påverkat.
Svampen övervintrar som mycel i knopparna. Angripna knoppar är tunna och uppfläkta i spetsarna, till skillnad från friska knoppar.

Vid bladsprickningen finns redan en massa svamphärdar i träden som kan infektera nya blad. Mjöldaggen kan komma igång redan vid 4 grader och då kan svampen breda ut sig. Nya skott kan alltså vara angripna redan när de  slår ut.

Plocka bort alla skott och knoppar som ser angripna ut. Lägg inte på komposten utan bränn eller kasta de angripna delarna. Man kan också se till att trädet får ordentligt med vatten och gärna lite näring nu på våren, särskilt som det fortfarande är ungt.

– Georg Andersson

maj 6, 2024

Inlägget postades i

Växter

Write a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *