Fråga en Biolog

Allt du någonsin undrat om hur naturen fungerar

Vad göra med skatungen?

Nyligen uthoppad skata, Pica pica. Behöver man skydda dem på något sätt? Bilden är tagen av Johan Leffman.

Jag har en skatunge i trädgården. Idag är det tredje dagen den springer omkring på marken. Den verkar inte kunna flyga. Första och andra dagen var mamman där men idag har jag inte sett dom. Vad kan jag göra? Jag har lyft upp den i ett träd eftersom mina katter gärna vill ha den.

Skator och andra kråkfåglar lämnar ofta boet innan ungarna är riktigt flygdugliga. Föräldrarna finns i närheten och håller koll på sina ungar, och matar dem vid behov. Det finns inget behov av att flytta runt på ungarna, och oftast inte heller att stödmata dem. Det klarar föräldrarna bra själva, och de finns oftast där i närheten även om de inte ger sig tillkänna.

Det kan ju såklart hända att en eller båda av föräldrarna förolyckas, och då är hoppet ute för ungen om den inte kommer till ett viltskadecenter som kan ta hand om den på rätt sätt. I närheten av bebyggelse är särskilt utekatter och kanske i viss mån trafik stora problem för fåglar. Du kommer själv in på det i din fråga, när du nämner att din katt vill åt skatungen. Faktum är att beräkningarna visar att katter dödar någonstans mellan 10 och 17 miljoner (17 000 000) fåglar i Sverige – varje år!! På andra håll i världen har katter orsakat kollaps av hela fågelpopulationer, t.ex. på öar.

Det bästa är därför att skydda katten från naturen genom att helt hålla den inomhus eller rasta den utomhus i koppel. Att skydda naturen från katten går inte, och därför bör en aldrig släppa ut lösspringande rovdjur utan uppsikt.

– Andreas Nord

augusti 14, 2020

Inlägget postades i

Okategoriserade