Fråga en Biolog

Allt du någonsin undrat om hur naturen fungerar

Vad gör humlorna i trädkronan?

Hushumla, Bombus hypnorum, äter liksom alla andra humlor nektar och pollen från blommor. Det kan dock hända att humlor också förser sig av den sockerrika avföringen från bladlöss och då kan de ses födosöka aktivt i trädtopparna. Bilden är tagen av André Karwath.

I mitten av juni hörde jag ett intensivt ljud som jag lokaliserade till min hängbok vid ingången till trädgården. Det är ett parkträd som jag av misstag satte i vår trädgård. Alltså enorm! Här mötte jag ett femtiotal humlor som brummade högljutt och flög omkring bland bladen på boken. De slogs inte! Morgonen efter såg jag en humla i min höjd. Den landade på ett blad, såg ut att snabbt ta någonting och sedan gå över till nästa blad, och nästa. Och ännu en morgon senare hörde jag ett sus högt i boken och såg någon enstaka humla bland bladen längre ner. Jag såg även någon humla i honungsrosen som står bredvid. Den jobbade normalt bland rosorna. I övrigt var det ett intensivt ljud av många humlor långt uppe i trädet.

Kan det vara så att det finns någonting samlingsbart i hängboken? Boken är frisk och har inga hål i stammarna. Förr talade man om för barn att bokblad var ätbara. Det ser ut som att humlorna suger åt sig någonting vid bladskaftet.

Humlor, som är en typ av bin, livnär sig på nektar och pollen från blommor, både som larver och vuxna. Ibland kan de, förutom nektar, också samla den sockerrika avföringen bladlöss avger. Det var nog det som du såg humlorna göra här. Det kan ju bli ganska stora mängder av denna avföring ibland när det är stora kolonier av bladlöss i ett träd, till exempel i bokar. Inne i stan kan man till och med känna det när man går under träd på sommaren: att det klibbar på asfalten under trädet beror på allt socker från bladlusavföringen som droppat ner. Myror brukar till och med försvarar bladlöss mot fiender för att i lugn och ro kunna ”mjölka” dem på denna sockerlösning. Humlorna suger dock bara i sig av sockerlösningen som hamnat på bladen.

Vanligtvis samlar humlorna nektar och pollen från blommor som ger dem både kolhydrater och protein till sig själva och sina larver, och de är inte intresserade av bladen. Det finns dock en studie som visade att humlor som har pollenbrist kan skada blad på växter vilket gjorde att de producerade blommor tidigare och därmed kunde humlorna samla in pollen snabbare. Så med lite tur kan du kanske se humlor gnaga på bladen på knoppande växter, men det är fortfarande inte bladen de äter utan det är blommorna de är intresserade av.

– Georg Andersson

december 4, 2023

Inlägget postades i

Okategoriserade

Write a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *