Fråga en Biolog

Allt du någonsin undrat om hur naturen fungerar

Vad för larver på humlen?

Larver av den i Sverige nya och invasiva harlekinnyckelpigan (Harmonia axyridis) på frågeställarens humleplantor. Bilden är tagen av Eva Mjöbäck.

Jag hittar larver på min humle och undrar om det möjligtvis kan vara nyckelpigelarver som i så fall äter upp lössen på humlen? Jag har försökt googla fram bilder, men är osäker. Och det andra lilla krypet, vad är det?

Din bild visar mycket riktigt en nyckelpigelarv. Arten är i det här fallet harlekinnyckelpiga, Harmonia axyridis. Det här är en art som har sitt ursprung i Asien, men den har introducerats över hela världen för biologisk bekämpning av skadedjur. Det gick dock ganska snabbt överstyr, eftersom det visade sig att harlekinnyckelpigan var mycket glupskare och mer konkurrenskraftig än vad man hade kunnat tro. Den spred sig därför fort över resten av världen.

I Sverige upptäcktes arten för första gången i Skåne (Malmö) 2007. Den har sedan spridit sig mycket fort, och har nu observerats ända upp till Jukkasjärvi samt på våra stora öar i Östersjön. I Skåne är arten på sina håll den allra vanligaste nyckelpigan, åtminstone i stadsmiljö.

Det betyder att den är ett riktigt nyttodjur på dina humleplantor. Samtidigt är problemet med harlekinnyckelpigan just dess väldiga glupskhet. Den konkurrerar om föda med våra inhemska arter, sannolikt så att dessa trängs undan. Dessutom är larven så rovgirig att den gärna äter larver av andra nyckelpigor som förekommer naturligt hos oss. Bra för humlen, men nog mindre bra för våra egna nyckelpigor, skulle man kunna säga.

Det mindre djur nederst i bild är också en harlekinnyckelpigelarv, men i ett tidigare larvstadium. När den blir äldre kommer den att se ut som larven överst i bild.

– Andreas Nord

Tack för svar! Ja, när jag googlar på harlekinnyckelpiga så får jag upp bilder som stämmer bättre överens med de larver som finns på min humle. Då bör jag alltså klämma ihjäl de larver jag hittar, eller hur? Och hoppas på att de vanliga nyckelpigorna klarar sig och kan ta hand om lössen. Tyvärr tycks det vara många av typen harlekin, tror inte att jag sett en enda vanlig nyckelpiga/larv på humlen i år.

Svårt att säga om du ska bedriva egen bekämpning av harlekinnyckelpigan tycker jag. Det är förvisso bra för våra inhemska pigor om du ökar deras chanser på det här sättet, men på kort sikt kanske sämre för dina humleplantor. Tyvärr är harlekinnyckelpigan nog här för att stanna, och jag gissar att den kan vara nog så svårutrotad där den väl fått fäste. Bilden du ger, om väldiga tätheter av harlekinnyckelpiga men lägre täthet av andra annars vanliga arter, stämmer väl överens med hur det ser ut på många håll i Skåne (åtminstone i tätorter).

– Andreas Nord

september 7, 2020

Inlägget postades i

Okategoriserade