Fråga en Biolog

Allt du någonsin undrat om hur naturen fungerar

Vad bestämmer hur en vindruva smakar?

Cabernet sauvignon är en av världens mest kända druvsorter. Den härstammar från den franska vinregionen Bordeaux, där den alltjämt är den mest populära sorten. Cabernet sauvignon odlas dock över hela världen, bland annat i stora vinländer som Chile, Sydafrika och Australien. Druvorna på bilden växer i Lalande de Pomerol i Bordeaux. Bilden är tagen av Christophe Eyquem.

Min fråga gäller vin. Blir det någon skillnad i en vindruvas kvalitet eller smakprofil efter skörd och vinifiering, beroende på om den pollinerats med pollen från samma sorts druva eller eller en annan sorts druva? Till exempel om Cabernet sauvignon pollinerats med Cabernet sauvignon, eller om Cabernet sauvignon pollinerats med Merlot.

Det borde inte göra någon skillnad eftersom perikarpet (frukten, alltså) är en ren maternell vävnad, det vill säga en del av moderträdet som följer med fröna. Endast fröna innehåller komponenter från fadern (pollenet). Huruvida fröet bidrar med smak till vinet vet jag dock inte. Om vi jämför med äpplen, så beror äpplets kvalitet på moderträdet.

– Alla Rasmusson

oktober 3, 2024

Inlägget postades i

Växter

Write a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *