Fråga en Biolog

Allt du någonsin undrat om hur naturen fungerar

Vad är sant om vitmossans antiseptiska egenskaper?

Vitmossor, i moss-släktet Sphagnum, anses ha antiseptiska egenskaper. Det lärde vi oss redan i den klassiska filmatiseringen av Astrid Lindgrens bok Ronja Rövardotter, även om det i filmen faktiskt var en fönsterlav (som inte alls är någon mossa) som Ronja använda för att hjälpa Birk. Här ser vi knoppvitmossa, Sphagnum teres, som är spridd över hela landet. Bilden är tagen av Kristian Peters.

Jag har hört att vitmossans antiseptiska egenskaper beror på att den innehåller stora mängder jod. Stämmer detta? Och finns det möjligtvis mer info kring varför vitmossa är antiseptisk?

Det finns lite olika uppfattningar när det gäller vilka egenskaper hos vitmossorna som ger den antiseptiska effekten. Det är definitivt inte jod.

En viktig aspekt är att vitmossor kan suga upp vätska mer än 20 gånger sin vikt. Det är betydligt mer än vad till exempel bomull kan göra. Denna effekt beror på att vitmossans blad innehåller döda, uppblåsta celler med porer som fungerar som vattencisterner. Den antiseptiska effekten uppkommer av en pektinliknande polysackarid som sitter bunden till cellväggarna. Denna polysackarid kallas ’sphagnan’ och har egenskapen att kunna immobilisera hela bakterieceller såväl som exotoxiner och lysiner som exuderas av patogena bakterier. Sphagnanet fungerar som jonbytare och byter positivt laddade joner mot vätejoner, vilket ger en försurande verkan. Sphagnanet innehåller starkt reaktiva alfa-keto-karboxylsyror (CO-CO2H)-grupper som ger dessa effekter.

den här, den här, och den här länken kan du läsa mer.

– Nils Cronberg, gästexpert

december 29, 2023

Inlägget postades i

Växter

Write a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *