Fråga en Biolog

Allt du någonsin undrat om hur naturen fungerar

Vad är en invasiv art, egentligen?

Blomsterlupin, Lupinus polyphyllus, är en nordamerikansk växt som förts in i stora delar av världen, inklusive i Sverige. Den sprider sig numera okontrollerat och hotar vår biologiska mångfald. I biologisk mening är den i allra högsta grad invasiv, men i lagens ögon är den det inte. Hur kommer det sig? Vår expert reder ut begreppen.

En Facebook-sida som jag är medlem på driver någon slags lupinkampanj. Där får man inte skriva att lupiner är invasiva. Då är man emot biologisk mångfald har administratören bestämt. Jag trodde det var tvärtom! Det finns ju en uppsjö av information om dessa invasiva främmande arter på alla seriösa sidor, till exempel på Naturvårdsverkets och Fältbiologernas hemsidor.

Många påstår att lupiner inte är invasiva bara för att de inte är med på EUs lista för främmande arter och godtar inte argumentet att det med ”invasiv” menas hur en växt beter sig och att den är främmande för vår flora på grund av att vi människor fört in den.

Jag vill veta på riktigt. Lupiner är väl invasiva och ett hot mot biologisk mångfald oavsett om de står på EU-listan eller inte? Sedan vill jag veta om mjölke är invasiv och om den är ett hot mot biologisk mångfald. Det har jag aldrig hört, men eftersom jag har mjölke i trädgården vill jag gärna veta.

Jag tycker information ska vara rätt och vill gärna informera Facebook-gruppen med riktiga fakta istället för gissningar och godtyckliga påståenden som baserar sig på känslor. Det blir en risk för vår biologiska mångfald om vi människor sprider felaktiga påståenden och förskönar invasiva växter bara för att de behagar oss!

Som så många andra ord i språket kan ordet ”invasiv” användas på olika sätt i olika sammanhang. När vi biologer pratar om invasiva arter så menar vi arter som förts till Sverige av människan och som sedan spritt sig här på ett sätt som påverkar vår biologiska mångfald eller ekosystemens funktion. I juridiska sammanhang är det däremot endast de arter som pekats ut i juridiskt bindande dokument (t.ex. den EU-gemensamma lista som du refererar till) och som enligt lagstiftningen är förbjudna att odla och sprida som räknas som invasiva, och när trädgårdsodlare pratar om invasiva växter så menar de ofta i största allmänhet ogräs som är svårbekämpade i trädgården (d.v.s. ofta arter som förekommer helt naturligt i Sverige).

Blomsterlupin är en art som förts till Sverige (från Nordamerika) av människan men som nu sprider sig okontrollerat och som uppenbart hotar vår natur. Den är därmed är att betrakta som invasiv, trots att den inte är med på EU-listan över arter som är förbjudna att odla. Den är således inte invasiv i juridisk mening och i trädgårdar ställer den sällan till något större problem.

Mjölke är däremot en art som ”alltid” funnits i Sverige som en naturlig del av vår natur och den kan därför aldrig räknas som invasiv i biologisk eller juridisk mening, men får man in den som ogräs i en trädgård så kan den säkert bli jobbig att få bort.

– Torbjörn Tyler

oktober 5, 2023

Inlägget postades i

Ekologi Växter

Write a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *