Fråga en Biolog

Allt du någonsin undrat om hur naturen fungerar

Vad är egentligen syftet med matspjälkningen?

Vi människor äter en stor del kolhydrater i form av till exempel stärkelse. I tunntarmen bryts stärkelsen, som är en komplex molekyl, ned till olika enkla sockerarter som fruktos och glukos med hjälp av enzymet amylas som produceras i bukspottkörteln. De enkla sockerarterna transporteras sedan vidare ut i blodet och kan därigenom nå flera olika organ och vävnader där de kan användas som bränsle för att producera energi i form av adenosintrifosfat (ATP). Mycket av det absorberade sockret kommer dock att användas som byggstenar för att producera andra molekyler. På bilden ser vi strukturformeln för glukos (druvsocker) – en enkel sockerart.

Jag vet att kolhydrater, fetter och proteiner alla kan bidra till skapandet av adenosintrifostat, ATP. Men sker all nedbrytning av aminosyror, glycerol, fettsyror och enkla sockerarter med syftet att bilda ATP inom cellen?

Aminosyror, fettsyror och glycerol ansluter sig också vid olika tidpunkter i cellandningen. Sker den anslutningsprocessen också inom cellen?

Kolhydrater, fett och protein kan allihop användas av cellandningen för att bilda ATP. Men mycket av det kommer att konverteras av samma metaboliska vägar, och associerade vägar, till andra molekyler som det inte kommer tillräckligt mycket av utifrån.

Jag är inte helt säker på vad du menar med din andra fråga, men generellt sker processerna inom cellerna, även om vissa organismer till exempel kan bryta ned sackaros utanför cellen och sedan ta upp glukos och fruktos, eller så bryts proteiner ned utanför och aminosyrorna tas upp. Här finns det finns ordentliga skillnader i specialiseringar mellan djur, svampar, växter och protister.

– Allan Rasmusson

januari 18, 2022

Inlägget postades i

Okategoriserade