Vad är detta för en skalbagge? Den var uppskattningsvis 4 centimeter lång och jag fann den strax utanför Tomelilla i Skåne den trettonde april. Efter en amatörmässig bildsökning tyckte vi att det stämde in på en korthalsad majbagge. Kan det vara den?
Det är alldeles riktigt en majbagge. Men korthalsad majbagge (Meloe brevicollis) är det inte. Den finns bara mycket sparsamt på framförallt Öland och Gotland. I Skåne finns två andra majbaggearter, violett majbagge Meloe violaceus och svart majbagge Meloe proscarabaeus. Trots namnen går det inte att skilja dem åt på färgen, utan man måste se halsskölden från ovansidan. Min magkänsla säger dock att det rör sig om violett majbagge, som inte är lika grovt punkterad som den svarta majbaggen, men det får ses som en fingervisning.
Majbaggar är oerhört intressanta djur. Honan (ni har sett en hona full med ägg; hanarna har en väldigt kort bakkropp och en kraftig vinkel på antennerna) lägger ägg i sandig jord. Larverna, som kallas triunguliner, klättrar sedan upp i blommor av olika slag och väntar på att något solitärt bi, gärna sandbin (släktet Andrena) ska komma för att pollinera blomman. Då klättrar larverna upp på biet och följer med till dess bo. Väl i boet lever triungulinen som parasit, och äter upp biets ägg, samt allt pollen den samlat till sina egna larver.
– Andreas Nord