Bilden ovanför är tagen i Arendal som ligger väster om Göteborgs hamn. Här finns ett litet skogsområde med buskage av äkta fläder som blommar rikligt och sätter massor av bär. Under dessa ligger nu stora ansamlingar skal av trädgårds- eller parksnäcka, men bara under buskarna. Jag har letat i gräset mellan dessa men där finns de inte. Jag har sett detta flera år, så det är nog inte en enskild händelse.
Har de ätit jästa fläderbär och dött i alkoholförgiftning? Eller vad är det som händer? Tack för en utomordentlig bra och trevlig tjänst!
Det är svårt att säga vad som har hänt snäckorna på bilden. Vissa nätforum för snigelentusiaster (alltså personer som håller afrikanska jättelandsnäckor i terrarium) menar att fläder är giftigt för snäckor. Det kan ju förvisso vara detta som hänt här, men då tänker jag att det borde vara flera olika åldrar på snäckskalen eftersom det är rimligt att någon snäcka äter fläderbär och dör varje år. Här ser de flesta ganska gamla ut. Det kan såklart finnas andra problem med markförgiftning som förklarar saken, eller problem för snäckorna att finna tillräckligt mycket kalcium för att bygga det starka skal de behöver för att överleva. En kanske mer sannolik förklaring är att snäckorna har fallit offer för något rovdjur. Det finns många andra smådjur som tycker om att äta snäckor, bland annat olika slags vuxna skalbaggar och deras larver. Flera olika slags flugor har också larver som lever av snäckor. Om snäckorna dött av vissa slags rovdjur skulle det kunna förklara varför nästan alla ser ut att vara i samma storlek – äldre snäckor blir kanske för stora för att ätas upp?
Jag tror inte att vi kommer alldeles i mål med den här frågan utan närmare information, men intressant är den. Värt att notera är också att snäckskal bryts ned långsamt. Studier har visat att det tar flera år för snäckskal att försvinna – snabbare om det är sura och blöta jordar (lågt pH-värde är dåligt för kalken i snäckskalet) och långsammare om det är torrt och basiskt (alltså högt pH). Det betyder att det kanske ”ser värre ut än vad det är”, om det som syns på bilden är summan av flera årsskördar.
– Andreas Nord