Fråga en Biolog

Allt du någonsin undrat om hur naturen fungerar

Vad är det för tjusigt blå skalbagge?

Allövbaggen, Agelastica alni, lever som namnet antyder på al. Det är en vanlig skalbagge i hela södra Sverige. Bilden är tagen av Jonas Lindström.

Vad kan detta vara för krabat? Den var vackert blå och omkring 8 mm lång. Jag såg den vid kusten strax öster om Karlshamn.

Som följdfråga undrar jag om skalbaggar har full storlek från början av sitt liv, eller om de är små och växer till sig?

Det här är en skalbagge i familjen bladbaggar (Chrysomelidae, med knappt 300 arter i Sverige) som heter allövbagge, Agelastica alni. Som namnet antyder lever den på al, hos oss särskilt klibbal (Alnus glutinosa). Det är en ganska typisk bladbagge, som liksom många andra arter har kraftig metallglans, kullrig kroppsform och ganska kraftiga ben. Allövbaggen är ett vanligt djur på våren och försommaren, och ganska snart kommer ni se baggens larver ätandes på albladen. De kan göra ganska stora gnagskador på enskilda träd och buskar.

Skalbaggar har det som kallas för ”fullständig förvandling”. Det betyder att de börjar sitt liv som ett ägg, därefter har ett larvstadium och ett puppstadium, och sedan kläcker ut som en fullbildad skalbagge. Det är samma slags livshistoria som bland annat fjärilar har. När skalbaggen väl kläckt från puppan växer den inget mer. Däremot kan olika individer av samma art variera ganska stort i storlek. Det finns en viss ärftlighet i det, men miljöpåverkan som till exempel näringstillgång och temperatur under larvstadiet är mycket viktigare utslagsgivare för hur stor en skalbagge blir som vuxen. Samma sak gäller många andra insekter också. Insekter som inte har fullständig förvandling har i stället ”ofullständig förvandling”. Dessa djur går igenom flera olika larvstadier där de ser ut som små kopior av de vuxna djuren. För varje nytt larvstadium byter ”larven” hud. Det här gäller vanliga djur som bland annat gräshoppor och vårtbitare, och förklarar varför vi inte hör gräshoppor spela förrän på högsommaren. De är nämligen i sina tysta larvstadier under vår och försommar!

– Andreas Nord

juni 17, 2022

Inlägget postades i

Okategoriserade