När jag lyfte på fiberduken i mina pallkragar flög det ut en mängd harkrankar som kläckts därunder. Vi har aldrig sett så fina sådana förut. Efter lite googling misstänker jag att det är vedharkrankar, men jag såg ingen som var lik de här. De gulringade [Ctenophora flaveolata, red. anm.] hade många fler ringar än de här. Pallkragarna är gjorda som hugelbäddar så det finns gamla stockar av lind i botten. Vet inte om de bott i dessa men de gjordes i ordning för 1 respektive 2 år sedan. Pallkragarna befinner sig 2 mil nordväst om Norrtälje vid sjön Närdingen.
Vet ni vilken art det kan vara?
Det är faktiskt ingen vedharkrank (släktet Ctenophora), utan istället en annan mycket vacker harkrank som heter Nephrotoma crocata. Den påminner habituellt ganska mycket om vedharkrankarna, men det går till exempel att notera att det här djuret inte har den glänsande, nästan lackade, kroppen som utmärker vedharkrankar. Utseendemässigt påminner Nephortoma crocata annars mest om den i Sverige ganska nya, mycket sällsynta, vedharkranken Ctenophora ornata (som ännu saknar svenskt namn), men det finns flera skillnader i hur färgteckningen på kropp och vingar ser ut.
Av vad jag kan förstå, utan att vara expert på harkrankarnas biologi, utvecklas Nephrotoma crocata på öppna och ganska torra marker, vilket kanske passar bra med ert fynd i en trädgård. Vad jag vet är den inte beroende av ved för sin larvutvecklingen. Här kan du se en utbredningskarta för de svenska fynden.
– Andreas Nord