Fråga en Biolog

Allt du någonsin undrat om hur naturen fungerar

Vad är det för stora skalbaggar vi hittar inomhus?

Kadaverbaggen, Necrodes littoralis, är liksom andra asbaggar viktiga renhållare. Honan lägger ägg nära ett kadaver och de nykläckta larverna letar sig sedan fram till aset där de förser sig av läckerheterna under några veckor. Precis efter kläckningen behöver larverna lite hjälp att tugga. Under den första tiden matar därför de vuxna kadaverbaggarna sina ungar med söndertuggade insektslarver, ägg av andra insekter, osv. på ungefär samma vis som fåglar matar sina kycklingar. Bilden är tagen av Rose-Marie Larsson.

I början av juni hittade vi tre stycken av skalbaggen på bilden inomhus. En i sovrummet, en i vardagsrummet och en i vasken i köket. Den är två och en halv centimeter lång när ”svansen” är indragen. Vi har försökt identifiera den, men inte lyckats. Vad kan det vara för en?

Den här stora skalbaggen hör till den i Sverige ganska lilla familjen asbaggar (Silphidae). Den kallas kadaverbagge på svenska, och heter Necrodes littoralis på vetenskap. Den vuxna skalbaggen kan hittas i flera olika slags miljöer, ofta vitt skilda (skogar, stränder, trädgårdar, med mera). Kadaverbaggen är, liksom andra asbaggar, en viktig renhållare. Honan lägger ägg i jorden nära ett kadaver, gärna från lite större djur. Äggen kläcks efter några dagar, varefter larverna letar sig fram till aset där de förser sig av läckerheterna under några veckor. Precis efter kläckningen behöver larverna dock lite hjälp, och de vuxna kadaverbaggarna matar de därför med söndertuggade insektslarver, ägg av andra insekter, osv. under den första tiden. Det hela påminner faktiskt ganska mycket om hur fåglar matar sina ungar!  

När larverna är fullvuxna letar de sig ned i jorden igen för att förpuppa sig, och cykeln börjar ånyo.

Kadaverbaggarna är nattaktiv och flyger bra. Den drar sig gärna till ljus, och det skulle kanske kunna förklara varför de har letat sig in hemma hos er. Något skadedjur är det inte. Här kan du se en utbredningskarta över svenska fynd, och här finns mer information om arten (på engelska).

– Andreas Nord

juli 28, 2023

Write a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *