Fråga en Biolog

Allt du någonsin undrat om hur naturen fungerar

Vad är det för skalbagge som kryper i mitt fönster?

Öronvivlar (släktet Otiorhynchus) hör till den stora skalbaggsgruppen vivlar, som alla utmärks av en mer eller mindre lång, utdragen, snabel framför ögonen. Öronvivlar är växtätare och många tycker särskilt om olika prydnadsbuskar som syren, liguster och snöbär. Därför är öronvivlar vanliga i trädgårdar varifrån de kan komma in i våra bostäder. Vissa arter kan också utvecklas i blomkrukor. De vuxna skalbaggarna gör mycket karakteristiska gnagskador i kanten på bladen. Det ser ut ungefär som att någon har tagit en stor tugga, och just dessa gnag brukar vara bästa sättet att se var vivlarna finns. Just det här är en växthusöronvivel (Otiorhynchus sulcatus). Bilden är tagen av Ingrid Winberg.

Jag har hittat två av skalbaggarna på bilden på fönsterbrädan. Fönstret är alltid stängt. Kan det vara ett skadedjur?

Det här är en så kallad öronvivel – en grupp skalbaggar bland den stora skalbaggsfamiljen vivlar (Curculionidae) med hundratals svenska arter. Öronvivlar förs till släktena Otiorhynchus och Dodecastichus. Gemensamt för dem alla är att larverna lever av växtrötter, medan de vuxna skalbaggarna gnager på blad. Ofta är skalbaggarnas gnagskador mycket karakteristiska och det går ofta att avgöra vilken öronvivel som varit i farten bara genom att titta på hur gnagen ser ut. Populära växter är bland annat syren, liguster och oxbär. Titta nästa gång – ”hålslagen” i bladkanterna är öronvivlar som varit i farten.

Din öronvivel är arten som heter Otiorhynchus sulcatus och kallas för växthusöronvivel på svenska. Den lever på många olika slags växter,  både utomhus och inomhus. De kan leva i blomkrukor, men vanligast när de hittas inomhus är att de kommit in med krukor som förvaras ute under sommarhalvåret och så småningom vaknat till i värmen. Liksom många öronvivlar är växthusöromviveln spridd över stora områden, på grund av, eller tack vare, att de åker snålskjuts vid handel med växter.

– Andreas Nord

februari 7, 2024

Inlägget postades i

Djur Ekologi Insekter

En kommentar

  1. Ingrid Winberg

    Hej! Tack för utförligt svar, nu är jag lugn. Bästa hälsningar Ingrid

Write a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *