Fråga en Biolog

Allt du någonsin undrat om hur naturen fungerar

Vad är det för orm? Eller är det ens en orm?

Jag har sett två såna här ormar där jag bor i Gustavsberg. När jag gick förbi den första på omkring 30 centimeters avstånd gick den upp i försvarsställning med upphöjt huvud. Någon dag senare gick jag förbi på samma ställe och då var det en till liknande, men större, som slingrade sig mycket fort över vägen.

Vad är det för orm?

Det är alls ingen orm, utan istället vår enda benlösa ödla, kopparödla Anguis fragilis. Eftersom den är ganska ormlik kallas den ibland också för kopparorm eller ormslå.

Kopparödlan är vanlig i stora delar av Sverige, men den lever ganska undanskymt bland mossa och löv, så det är inte så ofta man ser den. I bebyggda områden utgör tamkatter ett ganska stort hot mot kopparödlor, och i naturliga områden kan de ätas av bland annat fåglar, rävar, och ibland andra ormar. Hasselsnoken, till exempel, är en svensk orm som är specialist på att äta just andra kräldjur. 

Att det inte är en orm kan du bland annat se på att den har enkla små fjäll på hela buksidan, medan ormar alltid har stora bukplåtar (det gör att ormar ser tvärrandiga ut på magen). Andra detaljer, som är svårare att se, är också att kopparödlan liksom alla andra ödlor har ögonlock, vilket ormar saknar.

En finess som kopparödlan har, flera andra ödlor också för den delen, är att den kan tappa svansen när den blir rädd eller är hotad. Det kan vara ett sätt för ödlan att komma undan, kanske för att den sprattlande svanstippen distraherar rovdjuret tillräckligt länge för att den ska kunna fly. Efteråt växer det ut en ny svans, men den är lite kortare och klumpigare än vad den var från början. Kopparormen på din bild har tappat sin svans och det är därför som bakänden ser så tvärt avhuggen ut.

Jag ser inga tecken på någon försvarsställning på din bild, särskilt som djuret ligger med buken uppåt men också eftersom kopparödlor inte uppvisar den typen av beteende. Det händer dock att kopparödlor spelar döda för att förvilla rovdjur, vilket kan förklara varför den ligger med magen i vädret. Enligt mitt förmenande verkar den kopparödla du fotograferat dock vara allvarligt skadad, bland annat ser det ut som att såväl bakänden som huvudet har kraftiga tryck- eller bitskador. 

Det går inte att avgöra om djuret som ringlade snabbt över vägen också vara en kopparödla. Din beskrivning av ”snabbt” stämmer dock inte jättebra på kopparödlor, som istället är ganska sävliga djur.

– Andreas Nord

 

november 3, 2023

Inlägget postades i

Djur Ekologi Grod- och kräldjur

Write a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *