Fråga en Biolog

Allt du någonsin undrat om hur naturen fungerar

Vad är det för märklig geléklump på altanen?

Gullkrös (Tremella mesenterica) är en gelésvamp som lever som parasit på svampar i släktet tätskinn (Peniophora), genom att ta näring ur tätskinnets mycel. Hos oss hittas gullkrös ofta på ek, och den kan bilda fruktkroppar hela året. Man hittar den ofta på vintern, kanske för att kröset syns särskilt bra när träden inte har löv. Bilden skickas in av Maria Lundahl.

Mina föräldrar som bor i Ljungbyhed i nordvästra Skåne hittade tidigare idag detta på sin trälagda uteplats. Det var tydligt geléartat. Storleken på trallen är 12 till 15 centimeter. Vad kan det vara?

Med hjälp av svampexperten Jan Svensson har vi kunnat konstatera att det här är en så kallad gelésvamp som kallas för gullkrös på svenska, och heter Tremella mesenterica på vetenskap. Den lever som parasit på en annan slags svamp som kallas för tätskinn (Peniophora), där gullkröset stjäl näring från tätskinnets mycel med hjälp av speciella svamphyfer. 

Gullkrös lever på olika lövträd, hos oss särskilt på ek. Jag ser att det ligger en liten ekkvist på trädäcket, så gissningsvis har svampen trillat ned från en närbelägen ek. Man hittar ofta gullkrös på vintern, kanske för att det är extra lätt att se på de avlövade träden. På den här länken kan du läsa mer om gullkrös.

– Andreas Nord

Tusen tack, kul att få lära sig. Det stämmer precis att det växer stora ekar runt trädäcket!

januari 13, 2025

Inlägget postades i

Svampar och mikroorganismer

Write a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *