Fråga en Biolog

Allt du någonsin undrat om hur naturen fungerar

Vad är det för larv?

Tallspinnaren (Dendrolimus pini) förekommer ganska allmänt i södra Sverige. Larverna lever framförallt av tallbarr och en enda individ kan sätta i sig omkring 1000 barr under sin livstid. Ibland uppstår massförekomster av tallspinnare och då kan den göra allvarlig skada för skogsbrukare, men för det mesta är den alldeles harmlös. Bilden skickades in av Helge och Gunilla Potila.

Vi hittade den här larven på ett däck, där det nog var varmare än runtomkring. Observerade en teckning som liknar en fjäril i mitten på larven. Vi bor i den västra delen av Närke. Miljön runt omkring är blandskog och jordbruksmark.

Det är en larv av en nattfjäril som heter tallspinnare (Dendrolimus pini). Fjärilen flyger under sommaren med huvudförekomsten ungefär upp till Dalälven, men sedan begränsas den nog litet av låg temperatur. Tallspinnaren är knuten till tall- och barrblandskogar och larven utvecklas i huvudsak på både naturliga och odlade arter av tall, men de äter undantagsvis också andra barrträd som gran, en och lärk. En larv äter upp till 1000 bar under sin livstid.

Äggen kläcks efter två till tre veckor, och larven äter sedan av värdväxten fram till tidig höst. Då kryper den ned från träden och övervintrar på marken. De vaknar till på vårkanten och fullbordar utvecklingen, förpuppas och blir till fjäril. Från Mellansverige och norrut i utbredningsområdet är det dock vanligt att livscykeln tar två år. Larven övervintrar alltså en andra gång.

Det händer att massförekomster av tallspinnare uppkommer. Då kan larverna göra stor ekonomisk skada genom att förstöra i synnerhet tallplantor, men såvitt jag vet var det länge sedan detta hände i Sverige.

Här kan du läsa mer om tallspinnaren, och här finns en sida med bilder på både vuxna och larver.

– Andreas Nord

april 25, 2023

Inlägget postades i

Djur Ekologi Insekter

Write a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *