Idag när jag skördade vitlök i Jämtland så grävde jag samtidigt upp knölarna på bilden här ovanför. De har en angenäm doft. Den största är cirka 20 millimeter i diameter, och den minsta cirka 10 millimeter. Jag har aldrig under alla år stött på något liknande i jorden häruppe!
Jättespännande knölar som du har hittat. Det ser att vara tryffelsvampar av släktet Tuber. Alltså samma släkte som den kulinariska albatryffeln i Italien och bourgognetryffeln som växer vild på Gotland. Dessa svampar växer i symbios med träd eller buskar, till exempel ek och hassel, och jag undrar därför om det finns några sådana i närheten av din vitlöksodling.
Tyvärr finns det inga kulinariska Tuber-arter i Jämtland och dina exemplar är inte ätbara, men det är ändå mycket intressant att ta reda på vilken art det är. Om du har kvar något exemplar så är svampexperten Ellen Larsson på Göteborgs universitet mycket intresserad av att sekvensera och artbestämma dem. Hör av dig till redaktionen för Fråga en Biolog för att få hjälp med adressuppgifter och information om hur du skall skicka svamparna.
– Håkan Wallander