Vad är det för insekt som kom inflygandes?

Bitbocken, Spondylis buprestoides, räknas trots sina korta antenner till skalbaggsfamiljen långhorningar. Det är en vanlig skalbagge i Sverige, där larven utvecklas i hård tallved. Det vuxna djuret flyger gärna på natten och imponerar med sina stora käkar (som kan ge ordentliga nyp). Bilden är tagen av Inger Strömblad.

Det kom in en insekt häromdagen (i slutet av juli) där jag bor i Åkersberga utanför Stockholm. Den var omkring 3 centimeter lång och svårfotad. Jag släppte ut den, men senare var den inne igen och då innanför mina kläder. Det brände på huden efter den. Det är ingen bra bild, men kanske ni kan avgöra vad det är för insekt?

Det här är en skalbagge i familjen långhorningar (Cerambycidae) som heter bitbock på svenska (passande med tanke på käkarna) och Spondylis buprestoides på vetenskap. De flesta långhorningar har väldigt långa ”horn”, alltså antenner, men bitbocken och några andra avviker genom att ha korta, kraftiga dito. Det här är en vanlig skalbagge i södra Sverige. Den utvecklas i döda tallar och är aldrig ett skadedjur i eller omkring hus. Det är samtidigt inte så ofta en kommer i kontakt med bitbockar eftersom de normalt är aktiva på natten och gömmer sig på dagarna. Det kan nypa till ordentligt med sina käkar, och klorna kan skrapa en del mot huden. Bitbockar har dock, till skillnad från en del andra insekter (särskilt vissa fjärilslarver) inga ”brännhår”. 

Vi har skrivit om bitbock vid flera tidigare tillfällen. Du hittar inläggen här.

Andreas Nord

november 9, 2022

Inlägget postades i

Djur Ekologi