Fråga en Biolog

Allt du någonsin undrat om hur naturen fungerar

Vad är det för insekt jag hittade hemma? Ska jag vara orolig?

Tjuvbaggar, en slags skalbagge i familjen trägnagare (Ptinidae), är ganska vanliga i äldre hus och hem. Oftast gör de ingen skada, utan fungerar som renhållare med förkärlek för dött organiskt material som intorkade flugor, hudflagor och annat gott. Ibland kan den dock angripa spannmål and andra skafferivaror, så det kan ändå vara på sin plats att undersöka torrskaffningen. Bilden är tagen av Linda Håkansson.

Jag såg den här rackaren krypa på en kartong innehållandes en spegel den 10 januari. Kartongen stod på min vardagsrumsmatta. Den var ungefär samma storlek som en mygga och kröp ganska snabbt. Jag hittar inga fler likadana. Är det en kackerlacka? Bör jag vara orolig? Vad ska jag göra?

Du behöver inte vara orolig. Någon kackerlacka är det alls inte. Det är istället en så kallad ’tjuvbagge’, som hör till den i Sverige ganska lilla skalbaggsfamiljen trägnagare (Ptinidae). Det finns flera olika arter av tjuvbaggar och de kan ibland vara knepiga att skilja åt. Det går inte att se just vilken du har hittat, men jag gissar att det rör sig om den art som kallas vanlig tjuvbagge och på vetenskap heter Ptinus fur. Det är en ganska vanlig skalbagge i äldre hus, men eftersom den är nattaktiv är det inte så ofta man ser den. Ditt djur är en hane, vilket syns på de långa antennerna och den långsmala, något klockformade, kroppen. Honan är betydligt rundare (hon är bredast ungefär på mitten) och har jämförelsevis korta antenner.

Tjuvbaggar gör oftast ingen skada, men eftersom den lever av torrt organiskt avfall kan den ibland angripa fröer, kryddor och mjöl. Oftast äter den dock andra godsaker, som torkade insekter, hudflagor, och liknande.

Till sist, att det inte är en kackerlacka syns bland annat på storleken – alla kackerlackor i Sverige är mer än 1 centimeter långa som vuxna – men också på flera andra saker: 1) kackerlackor har delvis genomskinliga vingar som överlappar varandra på ryggen, de möts aldrig kant i kant som här; 2) alla kackerlackor har långa ben med tydliga taggar på; och 3) alla kackerlackor har i änden på bakkroppen två stycken utskott som kallas för cerci, en slags känsleorgan som ser ut ungefär som två taggar som sticker ut. 

– Andreas Nord

januari 22, 2024

Inlägget postades i

Djur Ekologi Insekter

Write a comment

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *